Gyurcsány: Megérdemlik, ami most történik velük - reagáltak az ellenzéki pártok a Fidesz kilépésére

A Momentum szerint a Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik. Az MSZP szerint ez stratégiai vereség a Fidesznek.

2021. március 3., 15:39

Szerző:

A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta a párt Facebook-oldalán, hogy "szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk, ez ebben a percben hivatalos lett" - állapította meg Gyurcsány Ferenc. A pártelnök szerint a Fideszben "ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy ""Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki!"" A lényeg ugyanaz. Vesztesek" - summáz Gyurcsány, aki szerint "megérdemlik, ami most történik velük."

"Az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól!" - indítja közleményét a Jobbik. A párt szerint "a sértődött Orbán persze itt nem fog megállni: ma csak a Néppártot hagyta el a Fidesz, de holnap már az Uniót akarja, és ebbe a sötét, mély kútba minden magyar állampolgárt be akar rántani magával". A Jobbik megállapítása szerint a" keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt - elengedték a kezét. Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került. Országérdek-érvényesítő képességük ezután leginkább a nullához konvergál majd."

Az LMP "Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól" címmel céloz arra, hogy szerintük "véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada". A párt Facebook bejegyzése szerint "a magyar emberek számára a Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs valódi jelentősége, hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából. Az LMP ezért dolgozik."

Az MSZP szerint "a Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét az Európai Unióban, de Magyarország nem szigetelődhet el!" A párt közleményében azt írja: "stratégiai vereség ez Orbánnak, ugyanakkor győzelem az egységes EU, a jogállamiság és a közös európai értékek híveinek".

A Párbeszéd szerint hivatalossá vált, hogy "a Fidesz páriává vált Európában". Reakciójukban azt írják: "Mielőtt az Európai Néppárt kirakhatta volna Orbánék szűrét, önként ugrottak ki az eddigi pártcsaládjukból." Majd megállapítják: "Ide vezetett az, hogy a Fidesz politikája undort és megvetést vált ki minden jóérzésű és tájékozott magyar és európai emberből, pártállástól függetlenül."

Az Európai Néppárt több éves késéssel az egyetlen vállalható döntést hozta meg akkor, amikor elszánták magukat arra, hogy kezdenek valamit a soraikban ülő fideszes képviselőkkel, ezzel együtt pedig Orbán Viktorral - közölte a Momentum a Facebook-oldalán. A párt szerint a Fidesz távozása európai pártcsaládjának frakciójából azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában. "A Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik" - olvasható a Momentum bejegyzésében.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozójára 2018. október 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Szecsődi Balázs)