Gyurcsány felett az ég

„Legyetek gyurcsányok!” – a felszólítást követve rögvest a mini Ferik világában találhatjuk magunkat. Milyen utat kínál a DK elnöke az ellenzéknek? Milyen állapotban van a Demokratikus Koalíció, mi a stratégiája? Erre kerestük a választ.  

2022. június 5., 16:13

Szerző:

2007 tavaszán járunk, a gimnáziumból egy barátommal tartottunk hazafelé, azóta már eltelt röpke negyed évszázad. Azon a tavaszi délután mind a ketten először láttuk Gyurcsány Ferencet élő valójában, biztonsági embereinek gyűrűjében, messze az őt körülvevő tömeg felé magasodva. A kor regnáló miniszterelnöke egy általános iskolát látogatott meg az Orczy úton, már senki sem tudja milyen apropóból. A rendszerváltás utáni magyar politikatörténet sorsfordító szónoklata, az őszödi beszéd akkor már egy éve elmondatott, betéve tudtuk az elhíresült frázisokat, azokkal hecceltük egymást a szünetekben, olykor rendetlenül az órákon: „elkúrtad, kurva ország, ekkora böszmeséget.” Gyurcsány mosolygott azon a számunkra nevezetes délutánon, barátom pedig amint meglátta a miniszterelnököt, mind a két kezével az egyezményes jelet mutatta, rázta felé. Ő nem mosolygott akkor, 16 volt, Orbánt sem szerette, de szinte biztosan nem vált azóta sem a Demokratikus Koalíció szavazójává. A jó ízlés kedvéért az egyezményes jelet kísérő mondatait nem is idézném most ide, bevallom, már nem is emlékszem rá igazán jól. A hírös beszéd, a közelgő gazdasági válság előszele, őt és bátyját egyedül nevelő édesanyja tisztes helytállása inspirálta nyomdafestéket még ma sem tűrő szavait. 15 év ugyan nem kevés idő és az őszödi beszéd, Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció itt van velünk, a közélet megkerülhetetlen része, tehát nem is mehetünk el szó nélkül a baloldal meghatározó egyénisége, legerősebb pártja mellett. Látjuk milyen fontos, amit mond vagy tesz, hiszen választások hosszú sora és az ellenzéki pártok helyzete múlt, múlik aktivitásán, egyedülálló jelenlétén. Mikor már minden elemző és szereplő temeti, gondos, fegyelmezett munkával a legerősebbé válik, feltámad és a soha nem látott választási vereséget követően így szól: „legyetek gyurcsányok!”. Már ebből a beszédrészletből is nyilvánvaló válik, hogy amennyiben a Demokratikus Koalíció jövőjét, lehetőségeit, jelenlegi helyzetét vizsgáljuk, az elnöknek, az ország legnépszerűtlenebb politikusának, Gyurcsány Ferencnek a szavait kell értelmeznünk.

Péter Alvarez írása teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)

19:17

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t birtokló TMH Hungary Invest Zrt.-ben, ezzel teljes egészében magyar tulajdonba került a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalat – közölte a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. hétfőn.