Máig kellett eldönteniük a pedagógusoknak, hogy maradnak-e vagy nem

A pénteki munkanap végéig jelezhették írásban a tanárok, ha nem szeretnének a státusztörvény hatálya alatt dolgozni.

2023. szeptember 29., 17:30

Szerző:

A státusztörvény miatt felmondó pedagógusok az iskola igazgatójának vagy a tankerület vezetőjének adhatták le a nyilatkozatukat. A PDSZ és a TASZ is azt tapasztalta, hogy a pedagógusok nem kaptak megfelelő hivatalos tájékoztatást, sok tévhit terjed. A távozó tanárok számáról egyelőre nem lehet biztosat tudni – írja a Szabad Európa.

„Őrületben vannak a kollégák, be vannak szorítva egy olyan határidőbe, amely alatt nem tudják eldönteni, mi legyen velük, mert nincs semmiféle biztos fogódzó, hogy január 15-én milyen kinevezést nyomnak majd a kezükbe” – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. 

Aki a pénteki határidőig jelzi, hogy nem kíván a státusztörvény hatálya alatt tanítani, annak október 31-ig kell dolgoznia, novemberben 29-ig tart a felmentési ideje, és november 30-án szűnik meg a jogviszonya. Tehát egy hónapot nem kell ledolgoznia, de fizetik, és ezenfelül kap egy-, két- vagy háromhavi végkielégítést a ledolgozott évei alapján. Egyes pedagógusok a tájékoztatás mellett kinevezésmódosítást is kaptak, amely az átmeneti időre szól, december 31-ig. Az ebben szereplő fizetési összegeket is nehéz értelmezni a PDSZ ügyvivője szerint.

Besorolással kapcsolatos problémák is vannak, valamint olyan feladatokat kapnak, amelyekhez nincs megfelelő képesítésük. Napközis tanárok jelezték például, hogy délelőttre is beosztották őket tanítani, mellette pedig maradt a délutáni napközi, amellyel nagyon megnőtt a munkaidejük, és nem számíthatnak arra, hogy kifizetik a túlóráikat – mondta a PDSZ ügyvivője.

A TASZ a héten forródrótot indított a pedagógusoknak, akik közül több mint százan keresték a szervezetet , hogy jogi segítséget kérjenek. Azt tapasztalták, hogy

sokszor a tankerületek is alaptalan információkat terjesztenek, emiatt alakultak ki olyan tévhitek, mint például, hogy aki most nyilatkozik és távozik, az később már nem lehet tanár, ami teljesen alaptalan Asbóth Márton, a TASZ jogásza szerint.

Sok kérdést kaptak a végkielégítés kiszámításáról, illetve arról, hogy ha valaki később mégis szeretne tanítani, milyen feltételekkel teheti.

A TASZ szerint a kormány legfőbb érve az volt, hogy a státusztörvény rendezi a méltatlanul alacsony tanári fizetéseket. A pedagógusok nemrég kaptak egy tájékoztatást, amelyből megtudhatták, hogy januártól milyen fizetésre számíthatnak. Asbóth Márton szerint a konkrét számok azt mutatják, hogy nem állja meg a helyét a kormány érvelése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Znak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)