Válaszolt a Magyar Zene Házát érő kritikákra Gyorgyevics Benedek

A Magyar Zene Háza ünnepélyes megnyitójáról is beszélt a Városliget Zrt. vezérigazgatója a KeLjfeLjancsiban.

2022. január 27., 20:05

Szerző:

– Zubreczki Dávid tájgazdálkodási mérnök felvetése szerint, a Magyar Zene Háza hatalmas üvegfalai jelentős madárpusztulás okozhatnak, mivel visszatükrözik a fás-bokros környezetet, és megtévesztik ezzel a madarakat. Mennyire valós a probléma?

– Az épület tervezője, Fudzsimoto Szú japán építész alaposan megismerkedett a környezettel, a Városliget ökológiai diverzitásával, a magyar felelős tervező csapat pedig kikérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleményét. Ennek megfelelően madárhálók, ragadozó madarak képét ábrázoló matricák kerültek az épületre. Az üvegfelületek 13 hónapja állnak, és nem tapasztaltunk madárpusztulást. De nem szeretném elbagatellizálni a kérdést: ha az óvintézkedések ellenére komoly lesz a madárpusztulás, további lépéseket kell tennünk. Van lehetőség műszaki korrekcióra. Vannak olyan infravörös tartományba tartozó világítások, homlokzatra felkerülő fóliák, amelyeket alkalmazhatóak a további védelem érdekében. Korábban szakértők erősítették meg, hogy nem ez a terület, ahol nagy sebességgel madarak közlekednek. Egyébként pedig nem először épül nagykiterjedésű üvegfelület Budapesten, és a Dózsa György úti ING-székház előtt sincsenek madártetemek. A Magyar Zene Házát és környezetét biztonsági szolgálat ellenőrzi folyamatosan. Jelentéseikre hagyatkozva a helyzet nem tűnik ennyire súlyosnak.

– Komáromy Gergő ligetvédő tegnap azt állította, hogy az átültetett fák közül kevés élte túl a költöztetést.

– Vállaltuk, hogy a Liget megújítása nem jár értékes fák kivágásával. A projekt keretében mintegy 30-40 fát kellett átültetni, ebből a Magyar Zene Háza területén három történt, és mindhárman jól vannak. Azt a vállalásunkat is betartottuk, hogy a fák 90 százaléka túléli a műveletet.

– A ligetvédők ugyan levonultak, de ma is árgus szemekkel figyelik a Városliget Zrt. tevékenyégét. Van velük élő kapcsolat?

– Nehéz meghatározni kik a ligetvédők, mivel jogi entitást nem vettek fel. Én azt a narratívát használnám, hogy a Liget valódi megvédői mi vagyunk. Ha a ligetvédők csoportját úgy foglaljuk össze, hogy olyan civilek, akik aggódnak a Városliget sorsáért, és szkeptikusak a projekt irányával, akkor azt tapasztalom, hogy egy részüknek ma már tetszik az eredmény. Látják, ami megvalósult, megegyezik előzetes ígéreteinkkel. Természetesen vannak olyanok is, akiknek semmit sem tudunk jól csinálni – legyen az parkfelújítás, füvesítés, botanikus kert – , ők mindenben is találnak kifogást.

– A Városliget tudomásom szerint évi közel 7 és fél millió egyedi látogatójának sokak szerint jelentős környezetkárosító hatása lehet. Mi az elvárás?

– Fel kell tenni a kérdést, hogy a kevesek vagy a sokak Ligetét szeretnénk létrehozni. Én ez utóbbi pártján vagyok, ezt látom alapvetően demokratikus megoldásnak. A Városliget mindig is jelentős tömegeket vonzó helyszín volt. A Gellérthegyen vagy a Normafánál is szignifikánsan több ember jelenik meg, mint a Pilisi Parkerdő más részein.

– A Magyar Zene Háza átadója után sokan szólaltak meg – Karácsony Gergely, Földes András, Kerpel-Fronius Gábor –, és ezekhez sokan fűztek kommentárt.

– Igen, olvastam őket. Számítottunk erre. De itt van a város közepén, érdemes ellátogatni, megnézni. Utána döntsenek. Kiből milyen érzéseket vált ki az épület, a kulturális tartalom, ami beköltözött az épületbe. Tiszteletben tartom, ha valaki az erőszak eredményének látja. Sajnálom, de elfogadom, ha valaki csak azt látja benne, amit eleve nem szeretett volna, én azonban azokkal értek egyet, akik szerint végre Budapesten egy világszinten érdeklődésre okot adó középület jött létre.

– Orbán Viktor miniszterelnök beszéde szerint a Városliget-projekt jelenleg félkész mű, torzó, amin változtathat az áprilisi országgyűlési választás.

– Én most a Néprajzi Múzeum március végi átadására és az Operaház március közepi újra nyitására koncentrálok. Nem megkerülve a kérdést: én is azt gondolom, hogy a Városliget-projekt torzó maradna a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az új Nemzeti Galéria nélkül. Hat és fél éve követem a Magyar Zene Háza sorsát, nehéz és felemelő pillanatokat is átéltünk ez idő alatt. A Magyar Zene Háza átadása felemelő pillanat volt. Végre már nemcsak a tervezőasztalon létezik, hanem kinyitotta a kapuit a nagyközönség számára!

Az adásit itt tudja meghallgatni.

(Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a projekt keretében épülő Magyar Zene Háza területén 2020. szeptember 24-én. MTI/Balogh Zoltán)