Győrfi Pál: Olyan, mint az orosz rulett

A szóvívő a koronavírusról, és a budapesti dugók helyzetéről is beszélt.

2021. szeptember 16., 09:42

Szerző:

„Mém lettem, de nem bánom. Ezt remélhetőleg jó ügyek szolgálatába tudjuk állítani az egészségnevelés és az életmentéssel kapcsolatos információk átadásával” – jelentette ki Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hirado.hu-nak adott interjújában, amit az Infostart szemlézett. A koronavírus elleni kampány meghatározó arca szerint a második hullám alatt megosztó téma lett az oltás és a vírus, és mire odáig jutottunk, hogy bárki könnyedén hozzájuthatott volna a vakcinához, sokak szélsőséges véleményekre hivatkozva utasították el az oltást.

A szóvívő elmondása szerint mindenkit megpróbál meggyőzni, hogy oltassa be magát, ugyanis a vakcina megoldást jelent a fertőzésre. „A koronavírus olyan, mint az orosz rulett. Nem tudhatjuk előre, ki hogy reagál majd rá” – tette hozzá Győrfi Pál. A kormánypárti médiában hetek óta téma a budapesti dugók helyzete, ezt a kérdést a mentőszolgálat kapcsán sem tudták megkerülni. Az OMSZ szóvivője szerint jelenleg átlagosan 100-120 mentőegység dolgozik Budapesten a betegszállítás nélkül, amit a fővárosi lezárások és a dugók nehezítenek. 

„A sofőrjeink nagyon rutinosak, keresik az alternatív útvonalakat, de így is bele lehet futni dugóhelyzetekbe. Évente 1,2 millió mentésünk van országosan, és ebből 30 és 50 ezer között van az, amikor tényleg minden másodperc számít, mert a betegnek például artériás vérzése van, nem kap levegőt vagy leállt a szíve. Egy-két perc veszteglés a dugóban jelentősen csökkentheti a beteg túlélési esélyét” – jelentette ki Győrfi Pál.

(Kiemelt kép: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Budapesten, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága udvarán 2020. május 6-án. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)