Évek óta nem világította át alaposan a Borkai Zsolt által vezetett győri önkormányzatot az ÁSZ

2019. november 13., 09:59

Szerző:

Győr korrupciógyanús ügyeinek vizsgálatát elhárította az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A vizsgálatot múlt szerdán kezdeményezte a Demokratikus Koalíció, hogy tisztázódjanak a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt kapcsán napvilágra került ügyletek – írja a 24.hu.

A múlt pénteken hivatalosan is lemondott volt fideszes polgármester, Borkai Zsolt a szexorgiás jachttúrát elismerte, a drogozást és a korrupciót elutasította.

Az ÁSZ közleményében azzal hárított, hogy az elmúlt években többször ellenőrizte a győri önkormányzatot és gazdasági társaságait. A 24.hu szerint azonban ez csak formálisan igaz. 2016-ban és 2019-ben is keletkezett számvevőszéki jelentés, de

valójában az ÁSZ legutóbb öt éve vizsgálta az önkormányzat könyveit, és a jelentésben nyoma sincs önkormányzati cégek átvilágításának.

Tehát akkor sem a több mint 40 milliárd forintos költségvetésű város gazdálkodását és a tulajdonába tartozó cégek a működését tekintette át, hanem a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének, valamint egyes befektetési tevékenységeinek ellenőrzését végezte el.

Volt még egy jelentése az ÁSZ-nak Győrről idén januárban. A dokumentum azonban nem újabb területek vizsgálatáról szól, hanem utóellenőrzés. Azt nézték meg, hogy a 2016-ban lezárt ellenőrzés alapján tett számvevőszéki javaslatokat végrehajtották-e.

A javaslatok alapján készült intézkedési tervben összesen kilenc feladat szerepelt, az ÁSZ megállapítása összességében annyi, hogy az önkormányzat a feladatokat végrehajtotta, nyolcat határidőben, egyet határidőn túl.

– Mindezek eredményeként a belső kontrollrendszer szabályszerűsége javult, növelve az elszámoltathatóságot, átláthatóságot

– állapította meg az ÁSZ.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az utóellenőrzésből nem, de a 2014-2015-ös jelentésből több információ derül ki arról, hogy milyen szabálytalanságokat talált a számvevőszék. Az összefoglaló megállapítás szerint a város belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése összességében szabályszerű volt, a befektetési tevékenységeket szabályszerűen végezték. Ugyanakkor az önkormányzatnak az átláthatóság érdekében még erőfeszítéseket kell tennie.

A jelentésből az is kiderült, hogy az önkormányzat befektetett az utóbbi évek legnagyobb brókerbotrányának főszereplőjénél, a győri gyökerű Quaestornál is. A szabad pénzeszközökből majdnem két milliárd forintért vásároltak államkötvényt.

A Quaestor-ügylet esetében hibát találtak a számvevőszéki ellenőrök. 

Az önkormányzatnál nem vizsgálták, hogy a Quaestor Értékpapír Nyrt. átlátható szervezet-e, annak ellenére, hogy az alaptörvény alapján a nemzeti vagyon átruházására vagy hasznosítására vonatkozó szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelyek tulajdonosi szerkezete, felépítése, tevékenysége átlátható.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.