Ciki: állami terület nyerte a leggazosabb terület díját a Metropol pályázatán

A lap eredeti célja az volt, hogy borsot törjön a főpolgármester orra alá, amiért gazosak, elhanyagoltak Budapest egyes részei, de kiderült, hogy a fotók olyan helyszínen készültek, ami nem Budapest, hanem az állam tulajdona.

2023. szeptember 2., 12:13

Szerző:

Augusztus közepén hirdetett fotópályázatot a Metropol ingyenes fővárosi újság, amiben Budapest leggyomosabb területeiről kértek fotókat az olvasóiktól. A kormánypárti újság pénteken hirdetett eredményt, de öngólt lőttek vele. Mint írták, azért hirdették meg olvasóiknak a fotópályázatukat, hogy segítsenek „Karácsony Gergelynek és a budapesti városvezetésnek észrevenni a rengeteg gyomot a városban.

Azonban hiába volt háromfős zsűrijük, nem sikerült olyan helyszínt díjazniuk, ami valóban a Karácsony Gergely vezette főváros tulajdonában lenne, írja Bardóczi Sándor főtájépítész a Facebook-oldalán. 

A gyomos pályázaton első helyezést elért kép ugyanis az új atlétikai stadionról készült a budai oldalról, azonban Bardóczi szerint a győztes területnek nem más a kezelője, mint  Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság, így semmi köze nincs a fővároshoz, állami tulajdon.

„A második díjas fotót is jó érzékkel sikerült kiválasztani. Ez a KÖKI mellett a X. kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő zöldfelületet ábrázol a kerület tulajdonát képező parkolóban. Tehát az sem fővárosi terület. Ciki” – írta a főtájépítész. Később hozzáteszi még, hogy „kedves Metropol! Hát ez nagyon-nagyon nem sikerült. Pedig mennyi töménytelen munka és izzadság és pénz van benne! Most meg lehet majd helyesbíteni a képaláírást, mert gondolom ez így csak nem maradhat.”

A főtájépítész szerint Budapest közterületein 23 kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, az állam és annak szervei osztoznak. Mint írja, „a fotókat készítőknek nyilván nem kell tudniuk azt, hogy melyik terület kihez tartozik a városban, de ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is, miközben ez az 5%-át teszi ki az általunk fenntartott 6 millió m2 gyepnek, akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb.”

Bardóczi a posztja végén hozzáteszi, „kérem a sajtó munkatársait, hogy bátran látogassanak el az évtizedek óta lekoszlott Rákosrendezőre, a 20 éve bezárt Józsefvárosi pályaudvarra, a gyomos Ferencvárosi rendezőpályaudvarra, a harmadik világbéli állapotokat tükröző Istvántelki főműhelybe, menjenek végig bármelyik gazzal felvert HÉV vonal vagy MÁV töltés mellett, vagy hatoljanak picit be a papíron megtervezett, majd a BFK beszántása után sorsára hagyott Csepeli közpark és a Diákváros területére. A felsoroltak mindegyike állami terület.” 

A fővárosi méhlegelőket előszeretettel minősítik gyomos területeknek a kormánypropagandában – írja a Telex, miközben már az első évben 2,5-szer több beporzó és 2-4-szer több növényfaj jelent meg ezeken a területeken, a mezei virágok tucatjai mellett például olyan védett növényfajok is, mint a méhbangó, a Duna-völgyi csillagvirág és a budai imola. Ráadásul ezen lapokban a fideszes városokban jó a méhlegelő, de ha Budapesten van, akkor az alkalmatlanság jele.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Róka László)