Gyógyszerkutató: Ezek a gyógyszerek hatásosak a koronavíus ellen

Keserű György Miklós szerint az egyik amerikai fejlesztésű új gyógyszerből Magyarország kapott elsőként az unióban, már tesztelik a Dél-Pesti Centrumkórházban.

2021. március 24., 09:24

Szerző:

A járvány mindenkit váratlanul érintett, ugyanis az elmúlt ötven évben nem volt ilyen súlyos vírusfertőzés. A tudósoknak abban van felelősségük, hogy megfelelően tájékoztassák a döntéshozókat és a társadalmat is, viszont a döntések meghozatala már nem a tudósok felelőssége - mondta Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész, az MTA levelező tagja a Keljfeljancsi című műsorban. 

A Jakab Ferenc virológus vezette Magyar Koronavírus-kutató Akciócsoport tagja nemrégiben a Magyar Kémikusok lapjában több olyan gyógyszert is megnevezett, amelyek használata enyhítheti a koronavírus-fertőzés lefolyását. Mint írja, a betegség lefolyása az alábbi fázisokra bontható: megfertőződéssel kezdődik, majd egy rövid, néhány napos inkubációs szakaszt követően jelentkeznek a tünetek, amelyet követően nehéz légzés alakulhat ki, gyulladásos szakasz veszi kezdetét. 

A koronavírus-gyógyszerek között szerepel favipiravir és a remesdivir, előbbit a fertőzés kezdetén, utóbbit a középső fázisban érdemes alkalmazni. Mindkét szer a vírus szaporodását gátolja, amit úgy ér el, hogy hamis kódot épít be a vírus örökítőanyagába. Ezeket korábban más vírusfertőzések kezelésére alkalmazták. Hasonló mechanizmuson alapul az engedélyeztetés alatt lévő molnupiravir is. 

Keserű György Miklós szerint fontos kiemelni, hogy a fent említett, már használatban álló gyógyszerek biztonságosságát nem kellett bizonyítani, viszont a koronavírus-fertőzésre gyakorolt hatásukat igen. A favipiravir használata orvosi kompetenciát is igényel, terhes kismamák vagy akik szoptatnak nem szedhetik, ahogy a 18 év alattiak sem. 

"Mikor egy gyógyszer engedélyezéséről születik döntés akkor a kockázat és a haszon arányát kell megvizsgálni" - mondta a kutató, majd megjegyezte: a nemzeti hatóságoknak joguk van ahhoz, hogy ideiglenes engedélyeket adjanak ki terápiás célra, ezzel Csehország és Szlovákia is élt. Magyarországon most zajlik a nagy dózisú ivermectin klinikai tesztje. 

Kiemelte: megjelent az antitest alapú bamlanivimab új gyógyszer, ami megakadályozza, hogy a koronavírus bekerüljön az emberi sejtbe. Ezt az Egyesült Államokban, az egyik első koronavírusos beteg véréből kivont anyagból fejlesztették. Ebből Magyarország kapott először az EU-ból, a Dél-pesti Centrumkórházban most is klinikai teszteken adják. 

Keserű György Miklós szerint a mutációk fajtái között különbséget kell tenni: a legtöbb mutáció a vírus felszínén történik, és azt akadályozzák meg hogy a vakcina által termelt ellenanyagok kifejthessék a hatásukat. Kiemelte: a fent említett gyógyszerek előnye, hogy nem a vírus felszínén hatnak, hanem a gazdaszervezetben, ahol a mutációk nehezebben alakulnak ki - a gyógyszerek hatására várhatóan kisebb kockázatot okoznak. 

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.