Az államtitkár szerint az egészségügyet érő támadások fele reális

Kőnig doktor a közösségi médiában fakadt ki, miután megtudta, hogy egész Észak- és Közép-Magyarország területének egyedüli ügyeletese lett.

2023. június 8., 10:57

Szerző:

Az egészségügyi államtitkár elismerte, hogy az egészségügy állapotát ért „indokolatlan támadások fele igaz”. Takács Péter ezzel reagált a János kórházban dolgozó dr. Kőnig Róbert Facebook-posztjára, amiben a gyereksebész egy szelfivel illusztrálva azt írta, egyedüli ügyeletesként 163 gyerek járt nála egy nap alatt, és a várakozni kénytelen gyerekek szülei nem minden esetben voltak türelmesek a kialakult helyzetben.

„Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul” – írta az egészségügyi államtitkár a Facebook posztjában.

Az egészségügyi államtitkár szerint ilyen helyzetekben a szülők „feszültek” és „az ellátó személyzeten töltik ki a frusztrációjukat”, és ez „egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget”. A „civil kolléga” a műszakot egyedüli szakorvosként ellátó gyereksebész lehet, akire az államtitkár utalt.

Takács azt is írta: „ nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb „szakértőik” által.

Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.