Gyanús állampolgár-jelölt bukott meg a TEK átvilágításán, kár, hogy Orbán Viktor kedvenc üzletembere

2017. október 13., 10:41

Szerző:

Kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának hátterét. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, az azóta elhunyt Ghaith Pharaon magyarországi beutazását. Most kiderült: nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart. Ekkor ellenőrizte őket több szerv, Naffa pedig megbukott az átvilágításon – írja az Index.

Pharaon vízumkérvényének beadása előtt Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja jelezte a külügynek, hogy egy fontos befektető szeretne az országba jönni, majd az ő díszvacsoráján találkozott Orbán Viktor az FBI és az Interpol által körözött szaúdi milliárdossal.

A  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – egyébként hiányosnak tűnő – Pharaon-aktájában nincs információ arról, hogy a csalás, zsarolás és felbujtás miatt körözött, idén januárban elhunyt Pharaon magyar állampolgárságot akart szerezni, viszont egy képviselői kérdésre adott válaszból mégiscsak kiolvasható volt, hogy honosítási, azaz állampolgársági kérelmet nyújtott be. Később kiderült, hogy Pharaon kérelmével kapcsolatos iratok a budapesti kormányhivatalban vannak.

Nemrég Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő betekintett ezekbe az iratokba, és  az Indexnek azt mondta,  nem Pharaon volt az egyetlen, aki magyar állampolgárságot akart. Vele együtt kilenc külföldi adott be kérelmet, köztük Naffa is, ráadásul mindegyikük ugyanazt a budapesti címet adta meg a kérelmében, a jordániai tiszteletbeli konzulátusként is működő Béla király út 2. B/C-t.  Ez tehát azt jelenti, hogy Naffán keresztül csoportosan igényeltek külföldiek magyar állampolgárságot. A Terrorelhárítási Központ mind a kilenc honosítási

kérelmet kérő személyt átvilágította, egyiküknél pedig kockázatokat tárt fel: az Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffánál. Azaz a TEK átvilágításán Zaid Naffa csúnyán megbukott. 

Zaid Naffa

A nyolcvanas évek eleje óta Magyarországon élő Naffa család közel került a kormányfőhöz, noha zűrös ügyei, egy aranycsempészetről szóló ügy miatt korábban az is felvetődött, hogy kiutasítják az országból  A kilencvenes években a Jordan Tours utazási iroda volt érdekeltségében – egy időben tulajdonosa volt. 2003-ban lett Jordánia tiszteletbeli konzulja Budapesten, azóta töretlenül tartja ezt a pozíciót. Egyébként hősünk a szocialista politikai elittel is jó kapcsolatokat ápolt, Orbán 2010 után, a keleti nyitás idején emelte magához. 

2016-ban Zaid Naffát kétszer is lefotózták, amint Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal és a körözött Ghaith Pharaon jordán ügyvédjével kávézgat a Gresham-palota teraszán. 

Az Index megkereste a TEK-et, hogy megtudja, 2016-ban hány honosítási kérelmezőt világítottak át, és ebből mennyinél tártak fel kockázatot, de nem válaszoltak a megkeresésére. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.