Gurzó Ákos: A jó marketingesnek sosem szabad hazudnia

A „csak felfelé” szlogent is ő találta ki.

2021. október 20., 16:07

Szerző:

Az újságíróból lett marketing szakember korábban nem foglalkozott politikai kommunikációval, mégis jórészt neki köszönheti sikerét Márki-Zay Péter. Az MMM miniszterelnök-jelöltje direkt erre a munkára jött haza Amerikából, nevét nagyrészt akkor ismerte meg a közvélemény, amikor vasárnap este Márki-Zay megköszönte a munkáját, amit nem mellesleg ingyen végzett.

Hogy mi a siker titka, arról a 444.hu-nak adott interjúban beszélt. Azt mondta: „Az első nagy lépés az volt, hogy fel kellett építeni egy brand-, marketing- és kommunikációs csapatot. A sikeres marketing és kommunikáció alapja, hogy mindent adatalapon kell nézni. Amit tudunk mérni, azt mérnünk kell. Kommunikációs vezetőként nem az alapján akarok dönteni egy kampányban, hogy éppen mit érzek”.

A lap rákérdezett arra is, hogy tulajdonképpen milyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, erre úgy válaszolt:

„Nagyon fontos, hogy önazonos. Ez az autentikusság egyedi és kelendő. A nyugati világban mindenhol látható, hogy az embereknek elegük van a kitenyésztett politikusokból, akiknek a tanácsadók megmondják, hogy mit mondjanak, és akkor ők azt megtanulják, és elmondják szóról szóra” – tette hozzá.

Véleménye szerint a magyar politikai élet komoly problémája, hogy a tanácsadók nagy része már harminc éve itt van, leamortizáltak már egy csomó pártot, de mára egyik sem létezik, és ők még mindig itt vannak megmondóemberként. Véleménye szerint a politikusok nagy része elfogadja, amit mondanak, mert ha már 30 éve ezt csinálják, akkor biztos tudják, mit csinálnak. De látjuk, hogy nem. „A magyar politika csak akkor változhat meg, ha nemcsak új politikusok érkeznek, hanem a politikai marketing is megújul”.

Azt is elmondta, szinte mindenben egyetértettek Márki-Zay Péterrel, ahogy abban is, hogy nem utasítanak el egyetlen interjúkérést sem, bárhonnan is jön, és igyekeztek megjelenni minden platformon: reddit, Tik-Tok, Podcast, Partizán, stb.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és Gurzó Ákos kampányigazgató, 2021.10.17. Anker-köz, az MMM eredményváróján. Fotó: Merész Márton / 168)