Gulyás Gergely: Várhatóan Magyarországot sem kerüli el a negyedik hullám

Ha a szakemberek is rábólintanak, jöhet a harmadik oltás.

2021. július 7., 16:49

Szerző:

Gulyás Gergely „példátlan, elfogadhatatlan és tűrhetetlen” kampánynak nevezte a szerdai Kormányinfón, hogy Brüsszel azt akarja elérni: Magyarországon az óvodákba LMBTQ-aktivistákat engedjenek be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, valótlan állítás, hogy az Európai Bizottság elutasította a magyar helyreállítási tervet. A miniszter állítása szerint már hónapok óta tartanak a tárgyalások a helyreállítási alap ügyében Magyarország és a Bizottság között.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy ha a helyreállítási alap forrásait a melegellenes törvény módosításához kötnék, változtatnának-e a jogszabályon, elmondta, hogy a zsarolás nem tartozik a Bizottság eszköztárába. A miniszter elmondása alapján, amennyiben a magyar kormány és a Bizottság nem tud megegyezni, az Európai Bírósághoz fog kerülni az ügy, amely ítéleteinek a magyar kormány mindig eleget tett.

Az építőanyagok árának hirtelen megemelkedése miatt a következő intézkedésekről számolt be:

  • Az építőanyagok exportálására 2021 októberétől engedélyt kell kérni.
  • Azonnali hatállyal bevezetik az építőanyagokra és az építőipari termékekre a bejelentési kötelezettséget.
  • Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását is nyomon fogja követni az állam, valamint ezt is be kell jelenteni.
  • Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes alapanyagoknál. 
  • A bányászati kitermelési kötelezettség határidejét 2 évről 1 évre szállítják le, valamint bővítik a Gazdasági Versenyhivatal szabályozó eszközeit.

A miniszter közölte, a negyedik hullám valószínűleg Magyarországot sem kerüli el a delta variáns miatt. Gulyás Gergely szerint, ha a lakosság 85 százaléka be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is létrejönne az immunitás. Az Operatív Törzs döntése alapján újabb oltási akciókat indítanak a 60 év feletti, még be nem oltott emberek körében. Az uniós zöld kártyából már több mint félmilliót nyomtattak ki, aki külföldre utazna, az mindenképp tájékozódjon a Külügyminisztérium konzuli oldalán a célország belépési protokolljáról. A kormány egyelőre várja a szakértői jelentéseket arról, hogy kell-e harmadik oltást beadni az embereknek.

A kormány szerint felelőtlenség a fővárosi antitestvizsgálat, mivel annak eredménye bizonytalan hitelességű. Újságírói kérdésre elmondta, hogy minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos, ebbe beletartozik a Sinopharm is, amelyet az ENSZ is engedélyezett. Gulyás Gergely azt nyilatkozta, Pfizerből van a legtöbb jelenleg az országban, de Sinopharmból is nagy mennyiség áll rendelkezésre. Modernából és Janssenből több százezer adag, Szputnyikból pedig ötvenezernél kevesebb van Magyarországon.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón elmondta, a kormány figyeli az üzemanyagárak emelkedését, de egyelőre nem tervez közbe lépni. A miniszter szerint 

„Azt tudjuk mondani, lényegesen több a dugó, lényegesen több a hajléktalan és az utcákon több a szemét. Egyelőre így tudjuk a szűk két évet értékelni”

– válaszolt a miniszter a Magyar Fórum Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységére vonatkozó kérdésére. Hozzátette: szerinte megkérdőjelezhető a főpolgármester zöld ügyek iránti elkötelezettsége a dugók miatt. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)