Gulyás Gergely szerint az MTA tért el a szándéknyilatkozattól, és ha nincs papír, akkor nem kell tartaniuk magukat hozzá

2019. május 30., 15:04

Szerző:

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban válaszolt a 168 Óra kérdéseire a csütörtöki Kormányinfón.

Megkérdeztük tőle, hogyan egyeztethető össze az Alaptörvény tulajdont védő paragrafusával, illetve az Orbán-kormány és az MTA által aláírt szándéknyilatkozattal az, hogy a legnagyobb tekintélyű nemzeti intézményt megfosztják a kutatóhálózatától.

Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy az MTA tért el szándéknyilatkozattól, abban, hogy nem szentesítette Lovász László elnök és Palkovics László információs és technológiai miniszter által szignált szándéknyilatkozatot. Szerinte ha nincs elfogadott papír, akkor nem is kell tartaniuk magukat hozzá.

Az Alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre pedig azt mondta, hogy az MTA tulajdona állami tulajdon, ezért nem sértenek alkotmányt.

A miniszter közölte, hogy hétfőn elküldték az MTA-nak az erről szóló törvényjavaslatot. Felvetésünkre, hogy egyeztetnek-e velük, úgy reagált, hogy lassan egy éve ezt teszik.

A vita tavaly nyár óta folyik az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között. Az Orbán-kormány terve szerint leválasztják a kutatóintézeteket az Akadémiáról, az MTA azonban ragaszkodik kutatóhálózatához. Az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa jelezte, hogy a törvénytervezet sérti az Alaptörvényt, ugyanis kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t.

Fotó: Merész Márton

Azt is megkérdeztük a minisztertől, hogy korábban azt mondta, az Európai Bizottság csúcsjelöltjeinek kiválasztásakor az alkalmasság számít, de taktikai megfontolások is állnak-e a háttérben. Illetve azt is kérdeztük, hogy miért nem tisztelik meg a választóikat azzal, hogy kiállnak egy névvel, úgy reagált, hogy számos tárgyalás zajlik, megkeresés éri őket.

– A kormány minden javaslatra elmondja a véleményét, de nem Magyarország fog dönteni a kérdésben – mondta Gulyás Gergely.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárást egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.