Gulyás Gergely gond nélkül szembement a kormány és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos ajánlásával

A miniszter ugyanis harmadik oltásként a Janssen vakcináját kapta a Szputnyik után, derítette ki a 168.

2021. október 21., 14:29

Szerző:

Tavasz óta húzódik a Szputnyik vakcinával beoltott magyarok mizériája, ugyanis ezt az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig nem engedélyezte, ami azt jelenti, hogy a legtöbb európai országban nem jelent felmentést a járványügyi korlátozások alól. (Sőt: Németországban oltatlanként kezelik az orosz vakcinával oltottakat.) A remény először akkor csillant fel, amikor Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a harmadik adag vakcina felvételét, ugyanis a Janssen egydózisú vakcináját minden európai országban elfogadják, és ez megoldotta volna a csaknem egymillió orosz oltóanyaggal beoltott magyar problémáját.

Csakhogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nyáron hivatalos tájékoztatást tett közzé arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen kombinációkban lehet keverni a vakcinákat. Ez alapján vektorvakcinára mRNS vagy Sinopharm, Sinopharmra mRNS vagy vektorvakcina, és mRNS vakcinára pedig a kínai oltás vagy a vektorvakcina ajánlott. Ez azt jelenti, hogy Szputnyikra csupán egy adag nyugati oltást lehet felvenni, de az semmiképpen nem lehet Janssen. Persze a dokumentum, mint „ajánlás" jelent meg, azonban több olvasónk és munkatársunk tapasztalata alapján is leszögezhető, ezt az iránymutatást az egészségügy nagy része alapelvnek vette. Nem egy olyan eset fordult ugyanis elő, hogy bizonyos Szputnyikkal beoltott állampolgárok kérvényezték az orvosuktól a Janssent, mint harmadik vakcinát, a szakember azonban elutasította őket mondván, ez nem lehetséges. A regisztrációs oldalon, az eeszt.gov.hu oldalán pedig a keresőmotor fel sem ajánlja a Janssenhez tartozó időpontokat, amennyiben a rendszerben korábbi két adag Szputnyikot rögzítettünk. 

A 168 megkérdezte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mégis milyen erőfeszítéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy a Szputnyikkal beoltott magyarok minél előbb szabadon utazhassanak Európa területén. Erre a miniszter azt a váratlan és érdekes választ adta, hogy

ő is Janssent kapott harmadik oltásként annak ellenére, hogy Szputnyikkal volt beoltva.

Felhívtuk rá a figyelmét, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint ez kifejezetten nem ajánlott, de úgy tűnik, Gulyás Gergely ezzel nem sokat törődött, valószínűleg nem olvasta az NNK által kiadott dokumentumot. „Megkérdeztem két orvost, és ők azt mondták, két hónap elteltével nem ajánlott, de nyolc hónap után gond nélkül lehet Janssent kapni Szputnyikra" – magyarázta. Hozzátette, az államok nagy többsége az első Pfizer, vagy Moderna vakcinát is elfogadják az utazáskor, ezt azonban nem tudta egyértelműen alátámasztani, csupán a homályosan értelmezhető visszajelzésekre hivatkozott. Megjegyezte, nem akar senkinek az orvosa lenni, de ő szándékosan a Janssen vakcináját adatta be magának, és semmilyen negatív hatást nem tapasztalt. Kiderült, ezt sem az utazás megkönnyítése miatt tette, hanem azért, mert személyes véleménye szerint „az mRNS még egy nagyon új technológia, érdemes vele várni". Gyorsan hozzáfűzte, hogy természetesen ettől függetlenül minden oltás megbízható és működik. 

Ezek után kitért arra, hogy vannak országok, ahol a Szputnyikot is elfogadják, ilyen például Olaszország. Ez szerinte azt jelenti, hogy az európai gyakorlat ésszerűbb, mint az uniós. 

„Februárban nem az volt a fontos, ki hova tud utazni, hanem hogy kinek lehet megmenteni az életét, és kinek nem. Ezért mindig azt fogom mondani, és ebben meggyőzhetetlen vagyok, hogy az életvédelem minden mással, még a külföldre utazással szemben is elsőbbséget élvez"

– zárta rövidre a témát utalva arra, hogy a Szputnyik alkalmazását még mindig jó döntésnek tartja, hiszen a vakcina jól teljesít a vizsgálatokon. 

A miniszter válasza azonban több kérdést is felvet. Egyrészt mindenképpen meglepő, hogy a kormány egy tagja, illetve az őt ellátó orvosok a hivatalos tájékoztatás ellenére jártak el, miközben több százezer Szputnyikkal beoltott magyarnak nincs lehetősége, illetve az NNK ajánlása miatt nem is merné felvenni a Janssen vakcináját harmadik oltásként. Másrészt kérdéses, mennyire tesz jót a döcögő oltási kampánynak, ha Gulyás Gergely élő adásban kijelenti, ő még nem bízik eléggé az mRNS technológiájában. Harmadrészt az európai országok többségében hivatalosan továbbra is két adag nyugati vakcina szükséges a zökkenőmentes utazáshoz, így a visszajelzésekre és a kiskapukra való hivatkozás nem változtat a helyzeten, hogy a szabályszerűen eljáró Szputnyikkal beoltott állampolgárok továbbra sem lehetnek benne biztosak, átengedik-e őket például az osztrák határon. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én. Kovács Attila / MTI)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.