Gulyás Gergely: A gyermekvédelmi népszavazással Magyarország megerősíti pozícióját

Megvan a népszavazás lehetséges időpontja. A miniszter azt mondta, Brüsszel megtámadta Magyarországot.

2021. július 22., 09:09

Szerző: ,

Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot – kezdte Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a gyermekvédelmi népszavazásról kiemelte, hogy ezzel Magyarország meg tudja erősíteni a pozícióját. A helyreállítási alapról már megegyeztek, de a törvény elfogadása után Brüsszel újranyitotta a kérdéseket. Gulyás Gergely bejelentette, hogy még idén év végén, vagy legkésőbb 2022 elején, januárban, esetleg februárban lehet a népszavazás.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a helyreállítási alap ügyében a kormány ma is tárgyal az európai bizottság képviselőivel. A helyreállítási alaphoz kapcsolódó pályázatokat a kormány biztosítani fogja, előfinanszírozás lesz a hazai projekteknél és majd a megállapodást követően, ha sikerül a pénzek elosztásának üteméről megegyezni, akkor utólag kapjuk meg az uniós pénzeket – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy a két iránynak együtt kell működnie. 

A miniszter kitért még arra is, hogy újabb tizenöt fő esetén igazolták a delta-variáns jelenlétét, és egy esetben a gamma variánst. Eddig huszonhárom főnél mutatták ki a delta és két esetben a gamma variánst – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy „csak az oltás nyújt védettséget”, ezért mindenkit arra kért, hogy aki nem tette, oltassa be magát. 

Népszavazások

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi népszavazásról kérdésre azt mondta, kizárólag a bizottságtól függ, hogy mikor sikerül megállapodni a helyreállítási alap forrásairól és a pénzek elosztásáról. Szerinte az, hogy sikerül-e a népszavazás előtt „tető alá hozni egy megállapodást”, az egyelőre bizonytalan.

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország készen áll arra, hogy folytassuk az egyeztetéseket. Karácsony Gergely is kezdeményezett népszavazást és a kormány is, de a két kérdéssorról nem lehet egy napon megtartani a szavazást – jelentette ki Gulyás Gergely. Ezek időpontját a Áder János köztársasági elnök tűzi majd ki.

A miniszter a kérdések kapcsán kitért arra is, hogy a német Zöldek akik esélyesek arra, hogy kormányra kerüljenek, olyan javaslatot terjesztettek elő, hogy 14 éven felüliek körében állami pénzből lehessen nemváltoztató műtéteket előterjeszteni. Ezt szeretnék itthon megakadályozni, a többi közt a gyermekvédelmi népszavazással.

Pegasus-botrány

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elárulta, a kormányülésen nem beszéltek a Pegasus-botrányról. Arra a kérdésre, hogy miért nem, azt válaszolta: egy olyan hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel a kormány az elmúlt időszakban szembesült. És azt is mondta, nem azért indult a gyermekvédelmi népszavazás, hogy eltereljék a figyelmet a Pegasus-botrányról. A referendum szándéka már két héttel ezelőtt felmerült – tette hozzá.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy milyen eszközöket használ titkos információgyűjtésre a magyar állam, azt válaszolt: „nem nyilvános adat”. Erről Pintér Sándor már korábban beszélt, a belügyminiszter azt mondta, 2010 óta nem hallgattak le senkit. Gulyás Gergely miniszter aláhúzta, politikai állásfoglalás miatt senkit nem hallgattak le, és azért sem, mert valaki politikus vagy újságíró. De a hivatástól függetlenül vannak olyan körülmények, amelyek okot adhatnak a lehallgatásra – tette hozzá.

A minisztertől megkérdezték azt is, mi alapján állítja a kormány, hogy törvényesek a lehallgatások, erre azt válaszolta: „törvény szabályozza a titkos információgyűjtést nálunk, függetlenül attól, hogy milyen eszközzel végzik ezt”.

A 168 kérdéseire válaszolt Gulyás Gergely

A 168 azt kérdezte a minisztertől, hogy mi a biztosíték arra, hogy a Pegasus-ügy valóban csak egy hisztériakeltés. Hogyan tervez a kormány véget vetni a találgatásoknak? Gulyás Gergely erre azt válaszolta: „Minden ilyen esetben a nemzetbiztonsági szervek minden konkrét esetben megvizsgálják, hogy a sajtóban megjelent híreknek van-e valami alapja. Olyan területen vagyunk, ami nem a nyilvánosság előtt zajlik, mert ha ott zajlana, akkor az egész értelmét vesztené, és emellett valóban van egy kontroll szerepe a nemzetbiztonságnak, de politikai okokból akarja ezt az ellenzék felhasználni, mert évente, félévente, de más ülésen is állandó tájékoztatást kapnak a bizottság tagjai”.

A delta-variáns terjedése miatt a kormány egyelőre nem hozott konkrét döntést az ügyben, hogy fogják-e korlátozni a ki- és beutazást, de folyamatosan vizsgálják, milyen intézkedéseket kell hozni. Arra a kérdésre, hogy a harmadik oltás után érvényes lesz-e az első után kiállított védettségi igazolvány, vagy új lesz. Gulyás Gergely azt válaszolta: a kormány még nem döntött erről, de szerinte az lenne célszerű, ha a QR-kódon feltüntetnék a harmadik oltást is.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely 2021. július 22-én a Kormányinfón. Fotó: Merész Márton / 168.hu)