Gulyás Gergely: showműsor az előválasztás

A 168.hu a miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte a szerdai Kormányinfón. 

2021. szeptember 29., 16:33

Szerző:

Korábban már beszámoltunk a kormányülés döntéseiről. Arról, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a legfrissebb adatokat, és azt is, hogy egyelőre nem tervez szigorításokat a kormány. Megírtuk azt is, hogy nem lepődött meg az előválasztáson való magas részvételtől. Írtunk arról is, hogy a kormány eddig se tartotta korrektnek, hogy nem egyidejűleg állapodott meg minden kormánnyal az Európai Bizottság, hogy Jakab Péter testőrségéről viccelődött, és arról is, hogy a norvégok fizetni fognak. Külön cikkben írtuk meg azt is, hogy lesz pedagógus béremelés január 1-től. És arról is beszámoltunk, hogy Gulyás Gergely nem tartja fontos munkának a LIBE bizottsággal való találkozást. 

 

A szerdai Kormányinfón a 168.hu is kérdezte Gulyás Gergelyt. Kérdéseink az ellenzéki előválasztásra és a járványkezelésre vonatkoztak. A magyar kormány véleménye és kommunikációja szerint az ellenzéki előválasztás eredménye már a választók részvétele előtt el van döntve. Gulyás Gergely is azt mondta: szinte biztosan Karácsony Gergely nyeri majd a miniszterelnök-jelölti előválasztást, és azt is újra megfogalmazta, hogy minden Gyurcsány Ferenc akarata szerint történik az előválasztás során. Kérdésünkre, hogy miként látja a miniszter Tóth Csaba visszalépését a kormányzati kommunikáció tükrében azt válaszolta: „nem néztem utána, hogy a 106-ból hány körzetben volt valós verseny, és azt sem, hogy egyes körzetekben ne lehetnének valós és őszinte viták a résztvevők között.”

„Ne fogadjon arra, hogy nem Karácsony Gergely nyer. Mi úgy gondoljuk, hogy valóban egy "showműsorról" van szó, ez nem egy kommunikációs fogás. Tekinthetjük egy előadásnak is, aminek van egy forgatókönyve és annak vége is, a színészek ezt szokták játszani”

- felelte Gulyás Gergely arra kérdésünkre változik-e a kormány kommunikációja az előválasztással kapcsolatban abban az esetben, ha nem Karácsony Gergely nyeri az előválasztást. 

Járványügyi kérdésünk arra vonatkozott tervezi-e a kormány, hogy a romló adatok hatására az oktatási intézményekben kötelező maszkhasználatot rendeljen el. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványügyi adatok alapján, ha szükséges meg fogja hozni ezt a döntést a kormány. A tanárok érdekképviselete után már a gyermekorvosok is amellett foglaltak állást, hogy indokolt lenne az oktatási-nevelési intézményekben járványügyi szabályok bevezetése. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)