Üzent Gulyás Gergelynek a PDSZ: nem a kormánynak köszönhető a tanárbéremelés

A Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette a Kormányinfón, hogy minden feltétel adott a tanárok és óvónők béremeléséhez. A PDSZ határozottan visszautasítja Gulyás Gergely 2024. január 18-i Kormányinfón elhangzott tanárbéremeléssel kapcsolatos állításait.

2024. január 18., 16:52

Szerző:

Határozott álláspontunk, hogy Gulyás Gergely célja ezzel a kijelentésével nem más, mint a politikai hangulatkeltés annak érdekében, hogy a kormány folytathassa a szakszervezetek ellehetetlenítését célzó programját. – írja közleményében a PDSZ.

A PDSZ határozottan visszautasítja Gulyás Gergely bejelentését

„A szakszervezetek – így a PDSZ és a PSZ – több, mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytattak és folytatnak a mai napig többek között a pedagógusok béremeléséért is. Ennek érdekében hirdettek országos sztrájkot, valamint ehhez csatlakozott megannyi diák és szülő, s nőtte ki magát példaértékű módon oktatási mozgalommá a kezdeményezésük. A jelenlegi 32,2 százalékos tanárbéremelés, illetve az, hogy ez a béremelés mindenkinek jár, vagyis nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is, ezeknek a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető egyértelműen!” – hangsúlyozzák. 

A PDSZ szerint a pedagógusbéremelés összességében a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS keretében a kormány által tett vállalások behajtásában. 

A Szakszervezet hangsúlyozza, hogy a pedagógusbéremelés csak az első lépcsőfokot jelenti az oktatás minőségének jelentős mértékű javításához vezető úton, hiszen ez a legalapvetőbb eszköz a pedagógusok pályáról való elvándorlásának megállítására, valamint a pálya vonzóvá tételére az arra rálépők irányában. Álláspontjuk szerint ennek biztosítása nélkül nem lehet tovább lépni a magas, európai színvonalú oktatás megteremtésében. Olyan további lépésekre van szükség, mint a munkaterhelés csökkentése mind a diákok, mind a pedagógusok számára, a helyi autonómia helyreállítása az oktatási intézmények esetében és a NAT szakemberek általi revideálása. „Fontos ugyanis, hogy az oktatási rendszerünk ne csak élhető, hanem minőségi tudást is biztosító rendszerré váljon, amelyben diákok, szülők és pedagógusok egyaránt szívesen vesznek részt”– írják. 

A Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel, hogy a szakmai és társadalmi egyeztetések lezárását követően a kormány a szerdai ülése után rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári kifizetéskor az emelt bérüket kaphassák. Az idei béremelésre a kormány létrehoz egy alapot, amelyben 340 milliárd forintot különít el. A béremeléshez szükséges forrás döntő többségét a magyar költségvetés biztosítja.

A tanári béremelésről itt írtunk bővebben.

(Kiemelt képünkön: Kormányinfó 2021. július 22-én Gulyás Gergely tartotta. Fotó: Merész Márton)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.