Gulyás Gergely: benyújtottuk a 202 millió eurós számlát az Uniónak

A miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt egy mai rádióinterjúban, hogy szigorítaná a Büntető Törvénykönyvet az Árpád hídon történt, halálos kimenetelű gyorsulási verseny miatt.

2023. július 26., 16:43

Szerző:

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a 2021-ben hatályba lépett költségvetésből Magyarország még nem kapott pénzt. Számos projektet a hazai költségvetés előfinanszíroz, ezért nem annyira érezhető a hiány, a helyreállítási alapból viszont szintén nem jött egy cent sem.

"Újdonság, hogy 202 millió euró értékben várunk kifizetést az Európai Uniótól. Ezeket a számlákat kiküldtük a múlt héten, és mivel az Európai Bizottság minden olyan feltételt teljesítettnek lát, amit mi valóban réges rég már teljesítettünk is – olyan feltételek, amelyeket más országoktól nem kértek, csak tőlünk, indokolatlan és durva kettős mércét alkalmazva –, azt reméljük, hogy a 7 éves költségvetésből a pénzek 3 hónapon belül megindulnak, a számlák kiküldését követően ennyi időn belül kell fizetni.” Ez a pénz vissza nem térítendő támogatás – olvasható a cikkben.

Szigorítaná a Btk.-t

A miniszter kifejtette véleményét az Árpád hídon történt, gyorsulási versenyben részt vevő autósok által okozott halálos kimenetelű balesetet kapcsán is, amely során egy vétlen kerékpáros vesztette életét. Ezzel kapcsolatban azt mondta, szükséges lenne a Btk.- vagy KRESZ-szigorítása. „Vannak jó nemzetközi példák, amelyekre tekintettel kell venni. Németországban például ha valaki gyorsulási versenyből kifolyólag veszti életét, az szándékos emberölésnek minősül. Nekem ez rendkívül szimpatikus szabályozás.”

Hogy a Btk.-ban hogyan oldható fel, hogy a szándékos emberöléshez jelenleg az szükséges, hogy az autóversenyző „meg akarjon ölni valakit”, arról azt mondta, szerinte a „közvetlen szándék" és az „eshetőleges szándék” fogalmai feloldják ezt.

A kormányülésen az Igazságügyi Minisztérium meg is kapta az ezzel kapcsolatos jogalkotási feladatot.

(MTI/Soós Lajos)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.