Gulyás: az a baj Mészáros Lőrinccel, hogy nincs belőle harminc vagy negyven

A Magyar Református Egyház zánkai ifjúsági táborában kérdezték fel a minisztert Mészáros Lőrinc gazdagodásáról. Válaszában Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy „még az sem igaz szerinte, hogy Magyarországon olyan mértékű vagyonkoncentráció jött volna létre, mint a környező országokban”.

2023. augusztus 1., 08:12

Szerző:

A reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján kérték számon Gulyás Gergelyen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodását, valamint az oktatás és az egészségügy állapotát – számol be a Telex. „Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából” – éles hangon kelt ki a kormány ellen Tóth Bálint a Csillagpont Fesztiválon múlt csütörtökön, miután Gulyás Gergely arról beszélt az előadásában, hogy a politikát más mércével kell nézni, mint a kereszténységet. A 25 éves ózdi református férfi szerint a kormány politikája nem Krisztust képviseli, hanem pont ellentmond annak. A gépjárműmérnök végzettségű Tóth, aki szerint „a keresztény ifjúságnak elege van” a kormány által képviselt mércéből.

„Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vagyonának gyarapítása bűn” – mondta a meglepett miniszternek és közönségének. Szerinte Orbán Viktor gyerekkori barátjának és vejének gazdagodása szembemegy a magyar emberek érdekeivel, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam nem biztosítja az egészségügy és az oktatás fenntartását, illetve fejlesztését.

„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne” – jelentette ki válaszában Gulyás.  „A magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek, mint a lengyelek, az ukránok, a csehek” – mondta a miniszter és hozzátette, „hogy még az sem igaz szerinte, hogy Magyarországon olyan mértékű vagyonkoncentráció jött volna létre, mint a környező országokban”.

Gulyás Gergely az oktatásra és az egészségügyre így reagált: „Ha valaki ma megnézi azt, hogy az oktatásban milyen körülmények vannak, hány iskolát újítottunk fel, még az egyébként az átlagos diplomás fizetéstől elmaradó pedagógusbérek is hogyan nőttek az elmúlt egy évtizedben, akkor azt mondhatjuk, hogy ez volt az elmúlt 33 év (…) legjobb tíz éve, a legnagyobb előrelépést biztosító tíz éve” – fogalmazott a miniszter. Gulyás Gergely szerint az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban. 

Májusban számoltunk be róla, hogy Magyarországon a leggazdagabb magyarok egy százalék birtokolja az összvagyon több mint egyharmadát, a felső tíz százaléké pedig az összvagyon fele. Európában nincs ehhez hasonló vagyoni koncentráció.  A listán Magyarországot csak három latin-amerikai ország (Chile, Mexikó, Costa Rica), az Egyesült Államok és Törökország előzi meg az OECD-tagországok között. A SzabadEurópa beszámolója szerint Mészáros Lőrinc 180 milliárddal, Csányi Sándor 190 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben. 

(Kiemelt képünkön: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás)