Gripen-szerződés: tíz évet hosszabbít a magyar kormány

Újabb harci repülőszázadot terveznek.

2022. február 18., 13:53

Szerző:

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos rövid közleményt adott ki svédországi tárgyalásairól, amelyből az derült ki, hogy minden bizonnyal tíz évve meghosszabbítják a magyar Gripen harcászati repülők üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodást. A kormány továbbra is közös svéd-magyar védelmi ipari fejlesztéseket szeretne.

Maróth a svéd védelmi minisztérium államtitkárával, Jan-Olof Linddel és hivatali partnerével, Göran Martenssonnal, Svédország fegyverzeti igazgatójával tárgyalt, aki egyúttal a svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) vezérigazgatója is. A Portfolio egy hónapja írt arról, hogy a svéd Saab bejelentette, lezárultak a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások a hazai Gripen-flotta MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomag beszerzéséről. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei egyrészt korszerűbb kommunikációs- és radarrendszereket, másrészt pedig újfajta fegyverekkel való kompatibilitást nyernek.

A Gripenek egyebek mellett képessé válnak IRIS-T látótávolságon belüli légiharc-rakéták, GBU-49-es bombák és Meteor nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták használatára is. Maróth Gáspár a lapnak elárulta, hogy a tervekben szerepel egy újabb harci repülőszázad létrehozása is a honvédségen belül, de erről még nem született kormánydöntés.

(Kiemelt kép: JAS 39 Gripen vadászrepülőgép felszállás előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót tartanak. Fotó: MTI/Bús Csaba)