Gripen-szerződés: tíz évet hosszabbít a magyar kormány

Újabb harci repülőszázadot terveznek.

2022. február 18., 13:53

Szerző:

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos rövid közleményt adott ki svédországi tárgyalásairól, amelyből az derült ki, hogy minden bizonnyal tíz évve meghosszabbítják a magyar Gripen harcászati repülők üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodást. A kormány továbbra is közös svéd-magyar védelmi ipari fejlesztéseket szeretne.

Maróth a svéd védelmi minisztérium államtitkárával, Jan-Olof Linddel és hivatali partnerével, Göran Martenssonnal, Svédország fegyverzeti igazgatójával tárgyalt, aki egyúttal a svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) vezérigazgatója is. A Portfolio egy hónapja írt arról, hogy a svéd Saab bejelentette, lezárultak a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások a hazai Gripen-flotta MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomag beszerzéséről. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei egyrészt korszerűbb kommunikációs- és radarrendszereket, másrészt pedig újfajta fegyverekkel való kompatibilitást nyernek.

A Gripenek egyebek mellett képessé válnak IRIS-T látótávolságon belüli légiharc-rakéták, GBU-49-es bombák és Meteor nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták használatára is. Maróth Gáspár a lapnak elárulta, hogy a tervekben szerepel egy újabb harci repülőszázad létrehozása is a honvédségen belül, de erről még nem született kormánydöntés.

(Kiemelt kép: JAS 39 Gripen vadászrepülőgép felszállás előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót tartanak. Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.