Göttinger: Az SZFE-n eltöltött éveim megerősítettek a konzervatív értékekben

A töretlen hagyomány tiszteletére voltam nevelve - mondta Fiala Jánosnak Göttinger Pál.

2021. február 9., 09:44

Szerző:

Göttinger tegnap megható Facebook-posztban búcsúzott az Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületétől, amely az egyetem „modellváltásával” összefüggésben többé már nem az egyetem kampusza.

A rendező a politikai motivációkra reagálva azt írta: „nincs olyan, hogy valakik felhasználták volna a diákságot valamire, ilyen-olyan (pláne politikai) célokra. Nincs. Aki ott volt, tudja, hogy nem is lehetett volna. Mert nem a tanárainkkal voltunk elfoglalva (persze voltak, akiket tiszteltünk, de még azokat is kinevettük), hanem saját magunkkal. Azaz egymással. Életünk legfontosabb öt évével.”

A posztban Göttinger saját maga által készített és előhívott analóg képeket is megosztott, részben valószínűleg arra a riportfilmre reagálva, ami a Pesti TV-n jelent meg nemrég. Miután a hallgatók ugyanis kényszerűen elhagyták az egyetemet, az épületbe – ki tudja hogyan? – bemehetett a Pesti TV stábja, és egy kollégiumi szobát is megmutattak. A riportban elhangzik, hogy a kollégiumban „borzasztó körülmények” uralkodtak.

„Ahogy végiggondolom az ottani stúdiumot, vagy általában a színházról alkotott elképzeléseimet, hogy annak, lenne-e köze ahhoz, hogy rend van-e a hálószobámban, szerintem nincs összefüggés” – mondta a színházi rendező a Keljfeljancsi ma reggeli adásában. Ahogy fogalmazott, „a kollégium élő hely volt, pontosan olyan, amilyen emberek lakták”, és generációs értékeket is átörökítettek egymásnak.

„Konzervatív fiú vagyok, a töretlen hagyomány tiszteletére voltam nevelve” – mondta a rendező a műsorban, hozzátéve, hogy az olyan helyek, mint az SZFE akkor is megőrzendő és ápolandó értéket képviselnek , ha éppen megújításra szorulnak.

„Amikor bekerültem, más világlátás emberek közé kerültem, ez nem meggyengített, hanem erősített, és a végén úgy jöttem el, mint egy régi nagy iskola alumnija” – mondta.

„A töretlen hagyomány védelme közös ügy. Ez körülhatárolja egy ország kulturális hagyományait beidegződéseit. Ez egy kicsi egyetem, de a hatása nagyon szereteágazó. Ami akkor is kell, hogy számítson, ha valaki csak az Egri csillagok című filmre emlékszik a magyar filmtörténetből” – fogalmazott Göttinger.

Fiala János kérdésére a rendező arról is beszélt: a hallgatóknak, akik most az egyetemre járnak, és a 2000-es években születtek, nincs kapcsolódásuk azokhoz a vitákhoz, amelyek a mostani helyzetet előidézték, mégis nekik kell elszenvedniük a következményeket.

(Kiemelt kép: MTI | Balázs Attila)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.