Gondban az építőipar: évről évre csökken a beruházások száma

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke segít értelmezni az építőipari adatokat.

2023. július 14., 14:24

Szerző:

Évről évre csökken az újonnan kötött szerződések száma az építőiparban. Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint ezért sem érte váratlanul, hogy az idei termelés volumene 12 százalékkal maradt el a tavalyitól, inkább az aggasztja, hogy a folyamat nem lassul – közölte a Jazzy Business Class című műsorában. 

Szerinte 2024 lényegesen rosszabb éve lesz az építőiparnak, „az idei számok azt mutatják, hogy várhatóan 5 és 8 százalék között lesz összehasonlítható árakon kisebb az építőipar teljesítése, mint a múlt évben volt”

 – az építőipar ezt 15-20 ezer foglalkoztatottal kevesebbel is meg tudja építeni.

Ha tovább csökkennek a számok, olyan mélypontot is elérhet, amelynél már nem tudják tartani a létszámot és komoly szakmai műhelyek is tönkremehetnek. Első körben pedig a segédmunkások számán látszik meg a csökkenés, a szakmunkásokat és a mérnököket inkább megtartják a cégek. 

Pozitívumai is vannak azért a folyamatnak: a megrendelőknek kevesebbet kell várniuk a szakmunkásra, illetve az építséi termékek árának csökkenését is megfigyelhetjük – számol be az ÉVOSZ elnöke, ugyanakkor szerinte az építőipari szakmunkások és mérnökök Nyugat-Európában vállalnak munkát a nehéz helyzetben, és nehéz őket utána hazacsalogatni, pedig szerinte két év múlva felfelé halad majd a hullámvasúton az építőipar. 

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy oldalán:

(Kiemelt képünkön: Falat rakó kőműves munka közben a Dóczy Lakópark építésén. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

15:23

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.