Kiállítás nyílt Göncz Árpád életéről

Száz éve született a rendszerváltozás utáni első köztársasági elnök.

2022. február 10., 15:25

Szerző:

A rendszerváltozás utáni első köztársasági elnök, az éppen száz éve született Göncz Árpád életútját bemutató kiállítás nyílt. Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza parkban tartott megnyitón arról beszélt, hogy Göncz Árpád úgy ismert bennünket, mint egy hozzátartozó.

 

Úgy fogalmazott: 

„Göncz Árpád ott volt, legelöl volt akkor is, amikor reménnyel telt meg az ország és ott, amikor keserűséggel. Amikor küzdeni kellett és amikor tűrni lehetett csak. Amikor ellenállni volt muszáj és amikor viselni a terhét az elnyomásnak".


Sorsában, a forradalmárban és a kétkezi munkásban, az íróban és a politikusban benne van ennek az országnak a sorsa – jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátéve: talán ezért is ismert bennünket olyan jól, mint egy hozzátartozó és ezért érezhettük mi, hogy ismerjük őt. A főpolgármester azt mondta: Göncz Árpád emlékezete bele-belebotlik azóta is a magyar valóságba, mert innen, a mából nézve szinte elképzelhetetlen, hogy egy olyan ember, mint ő, elnöke lehetett ennek az országnak.

„A mából nézve szinte meseszerű, hogy létezhet tekintély, aminek köze nincs a fennhéjázáshoz, hogy méltóság rejlik a közvetlenségben" – fogalmazott Karácsony Gergely, majd úgy folytatta: el se hisszük már talán, hogy volt idő, amikor az őszinte szavaknak jutott hely a közbeszédben, hogy egy politikusnak lehet hite is, elvei is, nem csak érdeke.

„No meg tisztessége, megkérdőjelezhetetlen tisztessége; nem máz, nem póz, nem hivatkozási alap, hanem egy életúttal aládúcolt hitelesség" – mondta a főpolgármester. A kiállítás március 12-éig látogatható. Göncz Árpád író, műfordító 1922. február 10-én született; 1990 és 2000 között volt köztársasági elnök. Életének 94. évében, 2015. október 6-án hunyt el.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala)