Gomolyosodó felhőzet, gyenge fagy vár ránk

A hazánkat elérő hidegfront mögött szárazabb levegő érkezik, a hőmérséklet azonban nem esik vissza.

2023. április 11., 17:11

Szerző:

Nagykiterjedésű anticiklont figyelhetünk meg a Kelet-európai-síkság felett, így ott jellemzően napos, eseménytelen az idő. Ettől délre a Fekete-tenger és Törökország térségében sekély ciklonális mező található, emiatt onnan több helyről is jelentettek nagyobb mennyiségű csapadékot. Eközben Európa északnyugati, nyugati részei fölött hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, amely lassan mozog kelet felé. A front mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése. 

Szerda estig a Kárpát-medence fölött átvonul az említett nyugati hidegfront, mögötte szerdán már szárazabb levegő érkezik fölénk, a hőmérséklet azonban nem esik vissza.

Szerdán Borsodban és a Tiszántúlon szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, így ott többórás napsütésre lehet számítani, eközben a Dunántúlon a napos reggelt követően lassan, fokozatosan ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. A legnaposabb országrészek az Északi-középhegység nyugati fele és a Duna-Tisza köze lehetnek. Csapadék nem valószínű. Az északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, kedden este és az éjszaka első felében több helyen átmenetileg meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között valószínű, de a szélcsendesebb északi völgyekben és a délnyugati tájakon gyenge fagy is lehet. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 18 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.