Gomolyfelhőkké szelidülnek a hózáporok keddre

Felhős, szeles kedd elé nézünk.

2023. április 3., 17:30

Szerző:

Hétfőn általában gomolyfelhős idő várható, olykor összeállhatnak a gomolyok, ezzel időszakosan felhős periódusokat okozva. Este az ország nagy részén átmenetileg csökken a felhőzet, majd délkelet felől először magas-, majd középszintű felhőzet sodródik fölénk, amely kedden nagyrészt az ország délkeleti felét fogja borítani. Másutt fátyol- és gomolyfelhős lesz az ég.

Hétfőn néhol előfordulhat zápor, hózápor. Kedden főként a délkeleti, keleti tájakon fordulhat elő változó halmazállapotú csapadék. Az északi szél sokfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben viharossá is fokozódhat.

 A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +2 fok között alakul, az északi derült, szélcsendes tájakon ennél hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 10 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk: Esőt, záport hozó gomolyfelhők (kumulus) a főváros felett. Instabil légkörben hamar feltornyosodik, ha eléri a tornyos gomolyfelhő fázist záport, hózáport, graupelt, nyáron esetleg jégesőt adhat. Továbbfejlődve eléri a zivatarfelhő (cumulonimbus) fázist, mikor heves záport, villámlást, jégesőt, szélrohamot hozhat. MTVA/Bizományosi: Róka László)