Globális klímasztrájkra került sor pénteken

Így Budapesten is. 

2022. március 25., 18:44

Szerző:

Hetedik alkalommal szervezett globális klímasztrájkot a Fridays for Future mozgalom, a világ több mint 700 városában, köztük Budapesten vonultak utcára az emberek pénteken, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai és klímaválságra – tájékoztatta a Fridays For Future Hungary az MTI-t.

A közlemény szerint több mint 3 éve indult el a Fridays for Future mozgalom, amely fiatalok ezreit mozgósította, hogy kiálljanak a jövőjükért. Egyre több ember ismeri fel, hogy baj van és változtatni kell, a politikai és gazdasági döntéshozók ugyanakkor továbbra sem kezelik megfelelő komolysággal a problémát. Nem történtek meg azok a szükséges lépések, amelyek azt biztosítanák, hogy a gazdasági profit helyett a természet és az emberek egészsége legyen a legfontosabb érdek - emelték ki a közleményben. 

A mozgalom tájékoztatása szerint Budapesten ezren tüntettek. A tüntetésen a Fridays for Future ismertette 12 pontos követelését, egyebek mellett önálló környezetvédelmi minisztérium létrehozását, 2030-ig a hazai üvegházhatású gázkibocsátás 65 százalékos csökkentését, a Paks2 beruházás leállítását kérik, valamint a gazdasági tevékenység és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházások megtiltását a nemzeti parki és Natura 2000-es területen, a dízelüzemű gépjárművek kivezetését 2026-ig, vegyszermentes mezőgazdaságot és az erdőtörvény felülvizsgálatát. 

Az ökológiai válság és az oktatás elválaszthatatlan, fontos a következő generációk tájékoztatása és felkészítse a nehézségekre, amikkel szembe kell majd nézniük. Ezt a feladatot csak megbecsült és motivált pedagógusok tudják elvégezni, ezért a Fridays for Future mozgalom kiáll a sztrájkoló tanárok mellett – közölték. 

(Kiemelt képünk: VII. Globális Klímasztrájk résztvevői a Kossuth Lajos téren, Budapesten, 2022. március 25-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.