Fogva tartotta az igazgatónőt egy budai gimnázium diákja

Az iskolába járó egyik 19 éves diák korábban arról beszélt a társaival, hogy kit lőne le, ha lenne fegyvere.

2024. február 12., 15:25

Szerző:

Rendőrt kellett hívni az egyik budai középiskolába február elsején, mert az egyik diák percekig nem engedte ki az igazgatót és két másik tanárt a tanári szobából, közölte a rendőrség. A 19 éves diákot eredetileg megbeszélésre hívták be a tanáriba.

A rendőrség úgy ítélte meg, hogy túszejtés nem történt, de személyi szabadság megsértése miatt folyamatban van nyomozás a XII. kerületi középiskolában történtek ügyében – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az MTI beszámolója szerint Csécsi Soma azt mondta, február 1-jén az egyik diák megbeszélést kezdeményezett az osztályfőnökével az iskola tanári szobájában, ám a beszélgetés végén percekig nem engedte távozni a pedagógust a helyiségből. A 19 éves fiatalt a helyszínről előállították és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt hallgatták ki, mondta.

Csécsi Soma tájékoztatása szerint a diák a kihallgatáson elmondta, a megbeszélést azért kezdeményezte a tanárral, hogy tisztázzon egy korábbi félreértést.

Hónapokkal korábban ugyanis egy óraközi szünetben az egyik osztálytársa azt kérdezte a fiútól, hogy mit tenne, ha lenne egy lőszere. Erre ő megnevezte az egyik osztálytársát, hogy őt lőné le.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit tenne, ha három lőszere lenne, két másik osztálytársat is megnevezett a diák, illetve azt is mondta, belelőne a radiátorba, „hogy felrobbanjon az egész iskola" – ismertette a szóvivő a diák korábbi állításait. Hozzátette: a nyomozás során tanúként kihallgatott diákok, akik a beszélgetés fültanúi volt, azt mondták, nem ijedtek meg a hallottakról, nem keltette bennük „fenyegetettség érzetét" társuk kijelentése.

A szóvivő hangsúlyozta, a nyomozás keretében a fiatalnál kutatást is tartottak, ahol lőfegyvert, lőszert nem találtak a nyomozók, azonban adathordozókat foglaltak le. Szakértők bevonásával jelenleg is vizsgálják, hogy más vagy súlyosabb bűncselekmény megvalósulhatott-e – fűzte hozzá Csécsi Soma.

Diák lövöldözött a pécsi egyetemen

A budai középiskolában történt eset sokak számára annak a pécsi ámokfutásnak az emlékét eleveníti fel, amely 2009. novemberében történt. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán történt lövöldözést az egyetem egyik hallgatója hajtotta végre egy biofizika gyakorlaton. A magyar kriminalisztika történetében ez volt az első eset, hogy tanintézményben fegyveres támadást hajtottak végre.

A támadó Gere Ákos elsőéves, 23 esztendős hallgató volt, aki a Biofizikai Intézet épületében órára ment. Onnan aztán kiküldték, mert feltűnő zörgésével zavarni kezdte az órát. Gere  szó nélkül távozott, kiment a mellékhelyiségbe és ott elhatározta, hogy megtölti a nála lévő akkor még üres fegyverét, majd nemsokára visszatért, és egy cseh gyártmányú, 9 mm-es CZ 85B pisztollyal tüzet nyitott társaira fél tizenkettő körül. A gyilkos négy embert talált el, az egyikük – a 19 éves Dékány Miklós hallgató – a helyszínen életét vesztette. Egy hallgatót súlyosan megsebesített, valamint rálőtt az oktatóra, aki könnyebben sérült. Ezután kiment a tanteremből és egy takarítónőre adott le lövést.

A támadás után Gere Ákos azonnal elhagyta az épületet és a 400 ágyas klinikára ment, amely a támadás helyszínének szomszédságában állt. A klinika azon emeletén, ahová Gere Ákos távozott, épp egy 14 fős csoport tanult, köztük volt egy norvég lány, akit SMS-ben értesített egyik szintén norvég hallgatótársa az esetről. Egy másik külföldi, egy amerikai hallgató, akinek volt tapasztalata hasonló esetekről, azt tanácsolta a társainak, hogy feküdjenek a földre. A tettes a klinika legfelső emeletén található nyitott társalgóból mobiltelefonján felhívta a rendőrséget és feladta magát, s röviddel ezután a kiérkező rendőrök elszállították.

Szerencsére a budai középiskolában csak elméleti szintig jutott el a diák a lövöldözés tervével és a pedagógusok időben igyekeztek tisztázni a tanulóval az esetet.

(Képünk illusztráció / Pexels)

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

15:45

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.