Gerendai: 1,45 milliárd forint veszteséget okoztak az elmaradt fesztiválok

Nem biztos, hogy a vendéglátóipari üzletembernek mindkét Michelin-csillagos éttermét sikerül újranyitnia.

2021. február 20., 18:45

Szerző:

Lemondó hangvételű interjút adott a Dining Guide magazinnak Gerendai Károly. Az üzletember elmondta: reménykedik, hogy már csak két hónapig tartanak a lezárások, de már most évtizedek alatt felépített családi egzisztenciák válnak semmivé, éppen a reménykedés miatt. Gerendai szerint bizakodásra ad okot, hogy már oltják az embereket.

Az üzletember szerint nemzetstratégiai kérdés, hogy a válság után kinyithassanak a Michelin-csillagos éttermek, Magyarország a turisztikai vonzerejét fogja elveszíteni a gasztroturisták szemében a luxuséttermek nélkül. Ami a saját éttermeiket illeti, a Costes Downtown készen áll a nyitásra, de a Ráday utcai Costes étterem már nincs ennyire jó helyzetben. Mindenesetre beadtak egy pályázati kérelmet, hátha belátják a döntéshozók, hogy szükség lesz a fine dining éttermekre – mondta Gerendai. Ami a szintén hozzá tartozó Digó pizzériát illeti, Budán is beüzemeltek egy kemencét, tehát több helyre tudnak kiszállítani.

Tavaly március óta csak a vendéglátóhelyeink 200 millió forint körüli veszteséget könyvelhettek el, és ekkor még nem is beszéltünk a többi cégem ennél is nagyobb bajairól. Például, ha a fesztiválokat szervező érdekeltségeimet nézzük, ott 1,45 milliárd forint lett a tavalyi veszteség, és még idén sem látjuk, hogy lesz-e egyáltalán bármi bevételünk” – mondta az üzletember, aki elismerte, hitelt kellett felvennie.

Gerendai attól tart, hogy a kormány a kiéhezett vendégek első, rohamszerű megjelenésével a vendéglátóhelyeken, hogy itt már dől a lé, megoldódott a probléma”, de szerinte azok a vendéglátóhelyek különösen nagy bajba kerülhetnek, amelyeknek nincs szabadtéri teraszuk, és a fine dining helyek is nehezen térnek magukhoz.

(Kiemelt kép forrása: Youtube)