Ami eddig energiadiktatúra volt, az most az Orbán-kormány zseniális ötlete

A kormány és sajtója gúnyos heherészése fogadta azt az európai energiaügyi döntést, amit most nem csak lemásolt a kormány, de még túl is teljesítette.

2022. szeptember 8., 15:18

Szerző:

A közintézmények lecsavart termosztátjai jelzik, a kormánynak már az arcvesztés is belefér, ha túl akarja élni a közelgő energiaválságot. Mint ismert, a kormány úgy szeretné csökkenteni a gázfogyasztást, hogy a közintézményeket 18 fokra fűtik csak fel (ez alól vélhetően csak a kórházak, az oktatási és szociális intézmények lesznek a kivételek). A döntés alapvetően logikus, hiszen az egész Európát sújtó energiaválság miatt megalapozott döntés a spórolás, még akkor is, ha Magyarország – legalábbis a többi európai országhoz képest – egész jól áll a gáztározók telítettségét illetően.

Logikus és megalapozott, ám mégis váratlanul érhette azokat a fideszes véleményvezéreket és wannabe influenszereket, akik gúnyos és erőltetett heherészés közepette fogadták a nyugat-európai országok spórolási ötleteit, vagy éppen az Európai Bizottság azon döntését, hogy a tagállamok 15 százalékkal csökkentsék saját gázfogyasztásukat. Ezt egyedül hazánk nem fogadta el, mondván

a terv végrehajthatatlan.

Nos, most kiderült, annyira végrehajthatatlan a 15 százalékos terv, hogy mi nekifutás nélkül 25 százalékot akarunk spórolni.

Energiadiktatúra, energiadiktatúra!

„Energiadiktatúrát vezetnének be Európában” címmel a Magyar Nemzet már márciusban arról értekezett, hogy az Európai Unió korlátozná a tagállamokat az energiahasználatban. A lap szerint a terv „keménykezű és megdöbbentő”, ráadásul az, hogy 18 Celsius-fokban határoznák meg az épületek maximális belső hőmérsékletét, az kísértetiesen hasonlítana a Ceaușescu-diktatúrákban alkalmazott intézkedésekhez.

A lap szerint az sem lenne meglepő, hogy egy ilyen rendelkezés bevezetése közfelháborodást váltana ki.

„Brüsszel előírná, mennyi gázt fogyaszthatunk” – címmel a Magyar Hírlap tette irányba az olvasókat a Bizottság nyári döntése kapcsán. A lapnak egyébként fideszes szakértők is nyilatkoztak. Így például Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a Magyar Hírlapban abszurdnak nevezte a magyar lépéshez képest szerénynek tekinthető uniós javaslatot.

Augusztus végén a Magyar Nemzet a „A háború elfedi Európa válságát” című anyagában azt írják:

„a spanyol kormány önként vállalta a gázfogyasztás hét százalékos csökkentését, bár erről a polgárokat elfelejtette megkérdezni”

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a nemzeti konzultációk országában valamiért szintén elmaradt a társadalmi egyeztetés.

„Sötét parkok, hideg munkahelyek, fosztogatás – erre készül Nyugat-Európa télen” – címmel festett sajátos, apokaliptikus képet az Origo augusztus elején arról az intézkedésről, amiről most a kormány is döntött. 

A roppant rosszul öregedő anyagban úgy fogalmaznak:

„Úgy tűnik tehát, hogy Magyarországon nem állhat elő gázhiány, azonban Európa nyugati felében már megkezdődtek a megszorító intézkedések”

Bele sem merünk gondolni, mit gondolnak a ma bejelentett kormányzati takarékossági intézkedésekről. Reméljük, nagy elhajlás nem lesz.

Szintén augusztus 2-án jegyzik azt a Pesti Srácok cikket, aminek a címe tökéletesen összefoglalja a nyáron hatályban lévő fideszes kommunikációs direktívát:

„Már Spanyolországba is átterjedt a német kór, amelynek egyik tünete, hogy a politikusok a helyi lakosságon akarnak energiát spórolni”

Az akkori döntés értelmében Spanyolországban télen nem szabad 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni egyebek mellett a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, vasút- és buszállomásokat. Kész szerencse, hogy nem 18 fokra. 

Ha létezik rosszul öregedő cikk, akkor van rosszul öregedő poszt is (és persze rosszul öregedő, magát roppant fiataloschnak és viccesnek gondoló véleményipari segédmunkás meg pláne)

„Spórolj a gázzal! Fingjál befőttesüvegbe!”

– javasolta Jeszenszky Zsolt Fidesz-influenszer július végén.

Nem maradhat ki az állami, fideszes média zászlóshajója, az eufemisztikusan csak közmédiának titulált Hirado.hu, ahol azt írják egy címben:

„Jobb, ha készítik a télikabátot a németek: legfeljebb 19 fokra lehet fűteni a középületeket”

Persze nem csak a a fideszes sajtó, hanem a kormánytagok, sőt, maga a miniszterelnök is élezte a nyelvét a „nyugatiak” szenvedésén.

A csütörtöki kormányinfón az RTL Klub rákérdezett Szentkirály Alexandra egy júliusi TikTok-videójára, amiben a kormányszóvivő a nyugati-európai országok spórolásán élcelődött. Szentkirályi azzal védekezett, hogy akkor még azt remélték, hogy a Unió visszatáncol az orosz energiahordozókat érintő szankciókból.

Sőt, maga Orbán Viktor tavaly novemberben azt mondta:

„Amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan”

Vélhetően már nem mondja hangosan. Meg sehogyan.

(Kiemelt kép: „Spórolj a gázzal! Fingjál befőttesüvegbe!”. Fotó: Jeszenszky Zsolt Facebook-oldala)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.