G7: most megsülünk, ezért télen megfagyhatunk

Különös összefüggésekre hívja fel a figyelmünket a lap. 

2023. július 16., 15:58

Szerző:

 

A Duna vízhőmérséklete csütörtökön elérte a 29,7 fokot, ezért a Paksi Atomerőmű három blokkjának teljesítményét összesen 240 megawattal csökkentették, azaz több mint tíz százalékkal, amint arról mi is beszámoltunk. A probléma egész Európa területén megtalálható, Franciaországban a 3,6 gigawattos (GW) Bugey erőmű és a 2,6 GW-os Saint Alban erőmű július 13-tól, illetve július 16-tól várhatóan a felére csökkenti a teljesítményét – írja a Reuters.

A forróság, az alacsonyabb vízállás, és vízhozam a folyóvizes vízerőművek teljesítményét is visszafogja, így további áramtermelő kapacitások eshetnek ki, amelyet az időjárásfüggő megújuló energiaforrások nem tudnak teljes mértékben pótolni, ezért erre a célra maradnak a fosszilis források – figyelmeztet a G7

A lap szerint több európai országban emiatt látványosan megugrott a gázalapú villamosenergia-termelés az elmúlt hetekben, a megnövekedett gázfogyasztás pedig megnehezíti a télre való felkészülést. Tavaly Európa jelentős részén a felhasználás csökkenésével tudták megoldani a kieső orosz gázszállítmányok miatt kialakult hiányt, és mivel mostanra sem sikerült teljes mértékben kiváltani az orosz importot, a túlfogyasztás problémát jelenthet a téli készletek feltöltésében. 

Még sincs akkora gond a G7 elemzői szerint, ugyanis bár lelassult az uniós gáztárolók feltöltése, de a telítettség még mindig 80 százalék fölött van.

(Kiemelt képünk: A Paksi Atomerőmű főbejárata. MTI Fotó: Kovács Tamás)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.