Fürjes helyett Palkovics felel mostantól a Diákváros és a kínai Fudan Egyetem beruházásért

Új munkamegosztás a kormányban: péntek este váratlanul elvették a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkártól a két projektet és a kínai Budapest–Belgrád vasútvonalért is felelős ITM-miniszterre bízták az ügyet.

2021. április 17., 10:40

Szerző:

A Diákváros fejlesztési projekt és a kínai Fudan Egyetem új budapesti a kampuszának megvalósítását Palkovics Lászlóra, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjére bízza a kormány – írja a Népszava. Palkovics a másik nagy kínai vonatkozású projekt, a Budapest–Belgrád vasút kormánybiztosa is.

Palkovicsnak a kínai egyetem kormánybiztosaként az első nagy feladata a kampusz-építéshez szükséges terület lehatárolása lesz – írja a lap egy pénteken este megjelent kormányhatározatra hivatkozva.

Azt írják, bár a kormány azt mondja, továbbra is megvalósítaná a Diákváros néven ismertté vált kollégiumi beruházást, és a Fudan Egyetem telephelye ennek szomszédságában kapna helyet, mindez azonban nincs összhangban a korábbi kormánydöntésekkel.

A kormány decemberben jelentette be, hogy egyetért a Fudan Egyetem budapesti kampuszának fejlesztésével, és a megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogát is megszerzi. A kiszemelt ingatlanok megvásárlására akkor 821 millió forintos keretet határoztak meg. A lap szerint ebből úgy tűnt, a kormány tudja, mely ingatlanokat fogja megszerezni, a kormányhatározatban megjelölt 2018-as törvény hivatkozott melléklete nevesíti is a Diákvárost.

Egy másik, szintén tavaly decemberi kormányrendeletben 42 olyan közterületet jelöltek meg, amelyet az új atlétikai stadion és a majdani diákváros megvalósítása érdekében a következő 45 hónapon keresztül díjmentesen használhatnak a kivitelezők. A lap szerint ez is arra utal, a kínai kampuszt ide tervezik.

A februári kormányülésről készített – Direkt36 által megszerzett – emlékeztető szerint a hatalmas, 520 ezer négyzetméteres kínai kampusz „a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg” – írja a lap.

(Kiemelt kép: a Diákváros látványterve. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-/Snøhetta Instagram-oldala)