Fürjes: Ezer milliárd forintot kaphat Budapest a következő uniós ciklusban

A főváros az elvonások miatt panaszkodik, de az államtitkár szerint 2022-től bőven fog ömleni nekik az uniós pénzcsapokból.

2021. február 25., 20:11

Szerző:

A kormány szeretne az önkormányzatoknak is segíteni; "most azon dolgozunk, hogy talpon maradjon mindenki" - mondta Fürjes Balázs államtitkár, miután csütörtökön a főpolgármesterrel és a budapesti kerületek polgármestereivel tárgyalt.

Fürjes sajtótájékoztatóján kijelentette: a koronavírus-járvány az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta. "A gázra kell lépni, szó sem lehet megszorításokról, adóemelésről. Adócsökkentés, beruházások, a vállalkozások és a családok támogatása a mi receptünk" - tette hozzá.

Azt mondta, a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését, mert a fejlesztések tartják meg a munkahelyeket és segítenek a vállalkozásoknak, illetve a családoknak.

A csütörtöki tárgyalást jó hangulatú egyeztetésként értékelte, amely első állomása volt a tervek szerint március végéig lezáruló egyeztetés-sorozatnak.

A kormányzat írásban vár választ a polgármesterektől arról, hogy milyen bevételkiesést okozott az iparűzési adó csökkentése, milyen intézkedéseket tesznek a helyzet kezelésére, milyen állapotban van az önkormányzati büdzsé, milyen megtakarításokkal rendelkeznek. Továbbá arra is, hogy milyen kerületi fejlesztéseket támogasson a kormány, illetve azt is kérik, hogy "önbevallásos alapon" ismertessék, mely önkormányzati döntések okoztak bevételkiesést - részletezte Fürjes Balázs.

Karácsony Gergely főpolgármesterrel megegyeztek arról, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését. Azon - mutatott rá Fürjes Balázs - szintén nagyon fontos téma lesz a pénzügy, a fővárosi bevételkiesés lehetséges kompenzációja, új fejlesztések elindítása, illetve részletes egyeztetést folytatnak a főpolgármesterrel az Európai Unió rendkívüli helyreállítási alapjának budapesti felhasználásáról.

Fürjes szerint a  következő uniós fejlesztési ciklusban is több ezermilliárd forint fog Budapest fejlesztésére jutni.

A kormánypárti politikus beszámolója szerint több olyan konkrét javaslat hangzott el a polgármesterek részéről, amelyet a kormány kész megfontolni. Az államtitkár ezek között említette az Egészséges Budapest Program folytatását, amire a kabinet "rögtön igent mondott", így a kerületi önkormányzatok idén is 10 milliárd forintot kapnak egészségügyi intézményeik fejlesztésére.

Kiemelt kép (illusztráció): Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az északi és déli HÉV-hálózat fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a csepeli HÉV-kocsiszínben 2020. szeptember 9-én. MTI/Illyés Tibor

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.