Fürjes Balázs megérti Hajnal Miklóst

Az is kiderült, mit mondott neki Orbán Viktor az érettségije után.

2022. január 27., 17:01

Szerző:

Hajnal Miklós diplomájáról is kérdezte Fürjes Balázst Fiala János a KeLjfeLjancsi csütörtök reggeli adásában. Mint a műsorvezető emlékeztetett rá, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-posztjában tette fel a kérdést: „Szabad-e a Momentumnak, amit tilos az MSZP-nek? Maradhat-e képviselőjelölt Hajnal Miklós?” A közzétett videó Bangóné Borbély Ildikó lemondását veti össze Hajnal Miklós esetével, aki több ízben is közgazdásznak nevezte magát, miközben tanulmányait félbehagyta, illetve felfüggesztette.

A Momentum korábban úgy reagált lapunknak ezzel kapcsolatban, hogy „A Fidesz állításával ellentétben Hajnal Miklós soha nem hazudott a diplomájáról. Az előválasztás honlapjára feltöltött önéletrajzában is leírta, hogy az Oxfordi Egyetemi tanulmányait felfüggesztette, viszont itthon jogi tanulmányokat folytat. 2017-ben használta Hajnal Miklós a közgazdász kifejezést magára egy interjúban, ekkor az egyetemi tanulmányai utolsó évében járt, és már a legtöbb vizsgán túl volt. Azt nem állította soha, hogy okleveles közgazdász.”

Fürjes Balázs Fiala János kérdésére leszögezte, nem szeretne különösebben foglalkozni Hajnal Miklós diplomájának kérdésével. Mint fogalmazott: „Vetélytársak vagyunk és én őszintén elhiszem Hajnal Miklósnak, hogy egy tisztességes, korrekt kampány van. Annyit mondanék csak, hogy a helyzet gyökerét megértem.” Fürjes ezután egy személyes éélményét osztotta meg a műsor hallgatóval: „A valaha volt legfiatalabb elnökségi tagja voltam a Fidesznek 1990-ben, a szóbeli és az írásbeli érettségim között választottak meg, tehát le nem érettségizett diákként. Megválasztott a Fidesz az elnökségébe és én bekerültem a sodrásba. Marha izgalmas idők voltak, a rendszerváltás, a szabadság sodrása... és egymás után nem sikerültek az egyetemi felvételijeim. Kettő. Belülről ismerem azt a dilemmát, hogy ott vagyok a politikában, nagyon izgalmas dolgok történnek, de az egyetemi tanulmányok egyre távolabb kerülnek. Vennem kellett egy nagy levegőt, életem első igazán nehéz döntése volt, hogy elengedem ezt a nagyon izgalmas munkát. Segítettek az »öregek«, Orbán Viktor azt mondta, hogy »Balázs, a politika megvár. Nagyon tehetséges srác vagy, de végezd el az egyetemet.« Elengedtem a politikát és elvégeztem a jogi kart. Ez egy nehéz döntés, én megértem az, hogy Hajnal Miklós belekerült a Momentumba és az egyetem egyre távolabb kerül.”

„Azt fontosnak tartom, hogy mindig vállaljuk, akik vagyunk senki ne érezze úgy, hogy ha valakinek nincs diplomája, akkor azt szégyellnie kell, mert nem a diploma teszi az embert”

– fogalmazott a Fidesz hegyvidéki képviselőjelöltje.

Fürjes Balázs kérdésre válaszolva elmondta, hogy vitavezetőnek Gundel Takács Gábort, felületnek pedig a Hegyvidék Televíziót javasolta a képviselőjelölti vita megtartására Hajnal Miklósnak, konkrét választ azonban nem kapott, azonban optimista abban a tekintetben, hogy a szükséges jelölések összegyűjtése után még vissza fognak térni a kérdésre.

(Kiemelt képünk: Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára beszél az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új hegyvidéki Pannonia Sacra Katolikus Óvodájában az intézmény megáldásán a főváros XII. kerületében, a Diana utcában 2021. október 31-én. Balról Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b2) és Fonti Krisztina (Fidesz-KDNP) a XII. kerület alpolgármestere (b). MTI/Szigetváry Zsolt)