Fürjes: 42 milliárd forintból újulhatnak meg fővárosi rendelők

A pesti alsó rakpart felújításáról, a Gellért-hegyi sikóról és a tervezett Galvani-hídról is beszélt a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Keljfeljancsiban.

2021. március 26., 09:31

Szerző:

Tegnap ülésezett a Fővárosi Közfejlesztési Tanács, a megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartott Fürjes Balázs államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Fürjes Balázs a Keljfeljancsiban elmondta, hogy a kormány egy 5 pontos megállapodást terjesztett elő, amit kiegészítettek, majd el is elfogadtak.

Megállapodás született az európai uniós fejlesztési forrásokról: háromezer milliárd forint érkezhet Budapest fejlesztésére az elkövetkezendő hét évben kisebb részletekben a 80 milliárd helyett.

Az uniós források elsődleges felhasználási területe: budapesti egészségügyi, közlekedés, illetve az egyetemek fejlesztése, valamint a város zöldítésével kapcsolatos projektek. A kormány elképzelhetőnek tartja, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözzön a Népligetbe, ahol új szabadtéri színpadot hoznának létre, míg a Városmajornál parkosítanák az egykori színpad helyét. A tervek szerint 39 fővárosi, és az agglomerációs területhez tartozó helyen 2500 játszótér és park fejlesztésére biztosítanának forrást.

Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy az egészségügyi együttműködés keretében 42 milliárd forintból fejlesztenék a fővárosi egészségügyi rendszert, ebből az összegből rendelőket újítanának fel, és felszereléseket is vennének. 

Az adásban az államtitkár azt is bejelentette, hogy felújítják a pesti alsó rakpartot, amelynek keretében ki kell cserélni egy hatalmas vezetéket, meg kell állítani a forgalmat, s ezzel egyidejűleg végzik el a rekonstrukciót. A felújítással meghosszabbítják a budai fonódó villamost, és fejlesztéseket terveznek a Kelenföldi pályaudvarnál is.

A tervek szerint olyan siklót építenének fel, amely a Gellért-hegy tetejére megy. A kormány megközelítése szerint ez egy üzletileg prosperáló vállalkozás lenne, és ez esetben magánfejlesztőt kell rá találni, hogy ne költsön rá az önkormányzat pénzt.  

Akadt azonban néhány megoldatlan kérdés is. Ilyen a Galvani-híd. A kormány szerint szükség van a híd megépítésére, amivel csökkenteni lehetne a város autóforgalmát. Abban maradtak a csütörtöki SZKT egyeztetésen, hogy a Galvani híd terveit elkészítik, de ha nem sikerül a városvezetéssel megegyezni, akkor nem fog megépülni. Fürjes Balázs szerint a főváros kezd elfordulni a Galvani híd projektjétől. A kormány tegnap hangsúlyozta, hogy semmit se épít meg a városvezetés nélkül. A következő informális megbeszélést kedden vagy szerdán tartják, amelyen rajta  kívül részt vesz Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Schneller Domonkos helyettes államtitkár.

(Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.