„Az oktatási rendszer nem tud elbukni, mert már elbukott” – Orbán Viktor nem akarta meghallgatni őket, hatalmas tüntetést tartottak a diákok

Több ezer ember – diákok, tanárok és szülök – vett részt péntek délután a „Váltsunk rendszert közösen az oktatásban!” címmel meghirdetett Kossuth téri demonstráción. Március 12-én Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor nyilvános vitára áll ki az oktatásról. A következő demonstrációt március 15-én tartják, a mostani vége után kitört egy kis balhé.

2018. február 23., 20:15

Szerző:

Péntek délután 17:30-kor kezdődött a Független Diákparlament tüntetése, amelyet a szervezet azért tart, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem válaszolt a felszólításra, hogy kezdjen párbeszédet és vitát az oktatás helyzetének a javításáról. A diákok a Deák térről a Kossuth térre, az Országház elé vonulnak. Öt óra után hozzávetőlegesen száz tüntető állt a Deák téren, de beszéltünk a szervezőkkel, akik azt mondták, 2500-3000 embert várnak. A Facebookon több mint háromezren jelezték, hogy mennek tüntetni, 16 ezren pedig azt, hogy érdekli őket a „Váltsunk rendszert közösen az oktatásban!” címmel meghirdetett demonstráció.

Fotó: Merész Márton

A Független Diákparlament először január 19-én vitte az utcára az embereket annak a 12 pontos követelésnek a jegyében, amelytől az oktatás helyzetének a javulását várják. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem reagált érdemben a követeléseikre, Orbán Viktor miniszterelnök pedig nem mert kiállni nyilvános vitára a tüntetést szervező diákokkal.

„Sajnáljuk, hogy a kormány teljesen hátat fordított a diákság és a minőségi oktatás nemzeti ügyének. Ezért úgy határoztunk, hogy a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulunk. Mivel az oktatási kormányzat semmibe vette az ország jövője érdekében megfogalmazott kéréseinket, ezért nekünk, magyar diákoknak, tanárainkkal és szüleinkkel közösen kell rendszert váltanunk az oktatásban!" – indokolták, hogy miért tüntetnek. A háttérről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

20:45 A vége után kitört egy kis balhé. Bár a szervezők mindenkit felszólítottak, hogy nyugodtan távozzon, néhányan elkezdtek füstbombákat dobálni.

Fotó: Merész Márton

Harminc-negyven ember indult tovább a Vadász utcában az Arany János utcai metrómegálló felé, mielőtt a rendőrök körülzárták és igazoltatták volna őket. 

Fotó: Merész Márton

20:15 Miközben néhányan azt kiabálják, hogy „Menjünk be!”, a tömeg oszlásnak indul. A moderátor mindenkit adakozásra kér, hogy kövessék a Független Diákparlamentet és a Diák Vagyok mozgalmat a Facebookon és menjenek el tüntetni március 15-én.

20:10 „Európa mi vagyunk! Egyek vagyunk! Erősek vagyunk” – vezényli levezetésként a tömeget a moderátor és a Független Diákparlament vezetése.

20:05 A tüntetés az Európai Unió himnuszát, az Örömóda eléneklésével zárul.

Fotó: Biró Marianna

20:00 Folytatás március 15-én az Operaháznál tartandó demonstráción – jelenti be Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament alapítója. – Bárki is hamisítja, a történelmet ti írjátok itt és most – fűzi hozzá.

 

Fotó: Merész Márton

19:59 A moderátor szerint a tüntetés csúcspontján 8-9 ezren lehettek a Kossuth téren. Most 2-3 ezren vannak.

19:52 „Aki ugrál, az a jövő, hej, hej” – kiabálja a megafonba a moderátor. Kell a lelkesedés, a tömeg kezd olvadni, és hideg van.

19:45 Felszólal Kálló Dániel is, akit az Orbán-kormány szócsövének számító Echo TV-ben próbáltak megalázni. Ő azt mondja, hogy a tananyagnak nem a minőségét, hanem a mennyiségét emelték, az iskola  rombolja a kreativitást, nem hatékony és kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből és a társadalomból. Szerinte a pártok közötti szembenállás helyett össze kellene fogni az oktatásért.

19:39 Lassan üldözötté válunk a saját hazánkban. Az egyik diáktársunk kapott ajándékba egy házkutatást – utal a következő felszólaló, Bradánovics Bendegúz Rékasi Zsigmond esetére. A félelem már mögöttünk van. Ők jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük – mondja. 

Fotó: Merész Márton

19:37 Magyarország csendben kivándorlóország lesz – ejt el el kaján megjegyzést a moderátor.

19:33 Bejelentik azt is, hogy Diák Vagyok néven új mozgalmat indítanak. Ebből a kiábrándulásból legyen egy szebb jövő – mondják.

19:29 A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét. Mindegyik válaszolt, a négy frakcióból három fogja képviseltetni magát a március 12-i beszélgetésen, az MSZP-Párbeszéd részéről Karácsony Gergely, az LMP nevében Szél Bernadett, a Jobbikéban pedig Vona Gábor fog vitázni. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nem megy el.

Fotó: Merész Márton

19:25 A Független Diákparlament együttműködésre készül az állami égisz alatt működő Országos Diákparlamenttel. Egyre több a közös pont.

19:23 Nagymama és unoka együtt világít.

19:22 Ennek a tüntetésnek lett egy teljesen spontán szimbóluma – mondja a moderátor a mobiltelefonokra, aztán mindenkit arra kér, hogy világítson a magáéval.

Fotó: Merész Márton

19:19 Balla István a tüntetésen arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad, az iskolarendszer nem követi a világ változásait. Addig kell kiabálnunk, amíg a rendszert helyre nem hozzuk. Újra kell gondolnunk az oktatás alapjait – fűzi hozzá.

19:12 Balla István a Petőfi-féle Dicsőséges nagyurakat hallgattatja meg a diákokkal Mácsai Pál ismert 1994-es előadásában. „Dicsőséges nagyurak, hát/Hogy vagytok?!Viszket-e ugy egy kicsit a/Nyakatok?/Uj divatu nyakravaló/Készül most/Számotokra... nem cifra, de/Jó szoros.”

 

19:11  Balla István is felszólal, az a tanár, aki kirobbantotta a komáromi iskolabotrányt. Ez arról szól, hogy egy városi szakgimnáziumban az igazgató a bejáratnál szégyenfalra írta ki az intőt kapó diákok nevét és osztályát. Bár ezt az oktatási jogok biztosa és Péterfalvi Attila NAIH-elnök is jogsértőnek nevezte, a munkaidőn kívül nyilatkozó tanárt az igazgató felelősségre vonta, a Nemzeti Szakképzési Hivatal körlevélben utasította az iskolákat, hogy ezután csak hivatali engedéllyel nyilatkozhatnak a sajtónak. 

19:05 Mindenki bérencének bekamuztak minket csak azért, hogy ne kelljen érdemben reagálni a követeléseinkre – állítja a tüntetés moderátora. Felidézi, hogy Palkovics László oktatási államtitkár irreálisnak bélyegezte a diákok követeléseit, de egy levélre se méltatta őket, hogy miért. Eközben Orbán Viktor közvetve azt üzente, hogy nem kíván élni a "fantasztikus lehetőséggel", hogy a diákokkal vitatkozzon. Április 8-án a diákoknak lesz egy fantasztikus lehetősége – utal a moderátor a parlamenti választásokra.

Fotó: Merész Márton

19:00 Az oktatási rendszer nem tud elbukni, mert már elbukott – kezdi a következő felszólaló, Koszta Amina. Ennek jele, hogy az egyházi iskolák több támogatást kapnak az Orbán-kormánytól, mint az államiak, a magyar diákok pedig egyre gyengébben teljesítenek a PISA-teszteken. Ez a rendszer nem akarja meghallgatni a diákokat, pedig ők ezt várják.

18:58 Egyre többen nyitják ki a szemüket, és látják az oktatás siralmas helyzetét. Nekünk is XXi. századi oktatásra van szükségünk, amelyet a rendszer teljes átalakításával érhetünk el – mondja a szekszárdi Tóth Laura.

18:55 Elkezdődnek a beszédek.

18:51 A villamost leállították a tüntetés miatt.

18:47 Világítsunk egy nagyot! Mutassuk meg, milyen sokan vagyunk! – kiáltja a moderátor, Tarnay Kristóf Ábel.  Erre szükség is van, a Kossuth téren olyan halvány a közvilágítás, mintha ezeknek a lámpáknak az égőit is Tiborcz Istvánnak köszönhetnénk.

Fotó: Biró Marianna

18:45 Hideg van, de így is több ezer ember jött el tüntetni a Kossuth térre.

18:43 Sok cuki nyugdíjas itt várta a diákokat a Kossuth téren.

18:41 Most érkezik a tömeg eleje az Országház elé. Mi vagyunk a jövő – skandálják.

 

Fotó: Merész Márton

18:38 A tömeg még nem ért oda, de gyűlnek tüntetők a Kossuth téren is.

18:35 Ez a diákok 12 pontja: 

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!

5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.

12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében! Ne kössék nyelvvizsgához az egyetemi felvételit!

(+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!)

Fotó: Merész Márton

18:34 Fotós kollégánk, Merész Márton kiszúrja az LMP-s Szél Bernadett-tet és Ungár Pétert is.

18:30 Ami a politikusokat illeti, eddig Kunhalmi Ágnest láttuk a tömegben, de a HVG fotósa lekapta a jobbikos Vona Gábort és Dúró Dórát is. A Jobbik elnökétől nincs mindenki elragadtatva. 

Fotó: Biró Marianna

18:29 Több ezren vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky úton. 

18:25 Az MTI egy árva betűt nem írt még a tüntetésről.

18:24 Aztán jön a „Nem maradunk csendben”.

18:23 Kampánypercek következnek. A tömeg elhalad a Momentum Mozgalom pártirodája alatt. az irodában zászlólengetéssel fogadják a tüntetőket, akik üdvrivalgással hálálják meg a figyelmet. Felhangzik néhány „Gyertek velünk!”

Fotó: Biró Marianna

18:20 Közeledünk az alkotmány utca felé.

18:19 Mi vagyunk a jövő! – skandálják.

18:18 Óriási a tömeg – mondja be a mikrofonba a moderátor, aztán mindenkit megkér, hogy vonuljon inkább a zenélő kisteherautó mögött.

Fotó: Merész Márton

18:10 Felhangzik a „Semmit rólunk nélkülünk!” is.

18:06 Szabad ország, szabad oktatás! – kiabálják, és Balog Zoltán lemondását követelik.

Fotó: Merész Márton

18:05 A tömeg eleje a Bazilikánál van, a vége még csak most indul a Deák térről.

18:02 A tömegben sok az idős ember, de nyilván a fiatalok vannak többségben. Sokan kisgyerekekkel vonulnak.

17:55 Indul a menet a Kossuth tér felé. Gyertek velünk! – skandálják.

Fotó: Biró Marianna

17:53 Kezdődik a fényár, amelyre a szervezők kérték a tüntetőket.

17:52 Széthúznak egy hatalmas EU-zászlót is.

Fotó: Merész Márton

17:51 A Magyar Kétfarkú Kutya Párt hattól a Kossuth téren Lázadók leverése címmel hirdetett rendezvényt.

17:43 A hangfalakból a Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek szól a Kozmosztól.

 

17:42 A szervezők mindenkit kérnek, hogy világítson a mobiltelefonjával. A beszédek 18:45-kor kezdődnek a Kossuth téren.

17:41 Gyűlik a tömeg, van egy kis csúszás, 17:50-kor fognak indulni a Kossuth tér felé.

Fotó: Biró Marianna

17:37 Egy transzparens Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének az azonnali lemondását követeli.

Fotó: Merész Márton

17:35 A Deák tér megtelt, hozzávetőlegesen ezer tüntető indulhat útnak a Kossuth tér felé.

17:24 Egy zenélő kisteherautót fog követni a menet.

Fotó: Merész Márton

17:20 Fél hat előtt már néhány száz tüntető áll a Deák téren, de egyelőre nehéz őket megkülönböztetni a turistáktól.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.