Hatalmas a hallgatás a Fudan–kampusz ügyében, de egy lobbicéget már megalapítottak

2023-ban kezdenék az oktatást.

2021. augusztus 24., 08:37

Szerző:

Látszólag szünetelteti a kormány a Fudan-kampusz előkészítését. Habár határozat és törvény is született a vagyonkezelő alapítvány és a projektcég felállításáról, meglepően nagy a csend az ügy körül. A beruházás egyetlen bejegyzett cége pedig vélhetőleg lobbitevékenységet folytat – írta a Hvg.hu.

Habár rendkívüli ellenállást váltott ki a hír, hogy a kormány a Diákváros tervezett helyére, kínai kivitelező céggel, 450 milliárd forintos hitelből, a kínai gigaegyetem magyarországi kampuszát tervezi megépíttetni, de nem sok eredménye lett a demonstrációknak. Június 15-én, a parlament utolsó ülésén ugyanis elfogadták a projektet bebiztosító törvénycsomagot, amely értelmében Magyarország egyértelműen elkötelezte magát a Fudan mellett. Azonban a hvg.hu információi szerint jelenleg „egy kapavágás sem történt még” a tervezett helyszínen. Bár véleményük szerint ennek oka biztosan nem a kormány azon ígérete, amely szerint 2023-ben népszavazás lehet ez egyetemről, ugyanis már többször is egyértelműen elkötelezték magukat a kínai kormány és az egyetem vezetősége felé. Valójában ez már 2018-ban megtörtént, amikor Magyarország és Kína államközi szerződést írt alá a Fudan támogatása kapcsán. Ráadásul egy februári kormányülésen már arról beszéletek, hogy 2023-ban már a tanítás is megkezdődhetne.

Amellett, hogy a gyakorlatban nem történt konkrét építési munkálat, érdekesség, hogy papírformán sem történt előrelépés. A Fudan–projekt megvalósításához tervezett projektcég és a beruházás pénzügyi részét vezénylő vagyonkezelő alapítvány még ugyanis nem jött létre. Az egyetlen bejegyzett vállalat a Fudan Magyarország Kft., ennek szerepe meglehetősen homályos, de egyértelműen jelenetős, mivel az intézménnyel kötött áprilisi stratégiai megállapodás nem csupán harmadik félként jelöli meg a vállalatot, de az is kiderül belőle, hogy egy konkrét feladat ellátásában lesz szerepük. A dokumentuma következőképp fogalmaz:

„A Fudan Egyetem irányítása alatt működő magyar cég feladata, hogy megkönnyítse a Fudan Hungary Egyetem megalapítását”.

Ennek fényében nem is meglepő feltételezés, amely szerint a cég feladata nem az általuk fő tevékenységként megjelölt felsőfokú oktatás lesz, hanem sokkal inkább lobbi tevékenység. A céggel jelenleg mindössze egyetlen email címen lehet kommunikálni, itt a Hvg több kérdést is intézett a Fudan Magyarország Kft. felé, hogy mégis milyen munkát végeznek, azonban a lap hosszas várakozás után sem kapott választ.

(Kiemelt kép: Teherautó halad el a Fudan Egyetem tervezett építkezési helyszínén, a budapesti Dalai Láma úton, 2021. június 2-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)