Francia kacsát, baszk csirkét osztogat Orbán tanácsadója

Drágábban hozatta Magyarországra a szegényeknek szánt csibéket a Hegedűs Zsuzsa vezette Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány, mint amennyibe az állatok kerültek. De nem ez az egyetlen furcsaság a miniszterelnöki főtanácsadó állami cégek adományaival jól kitömött alapítványa körül.

2014. december 11., 12:17

Hegedűs Zsuzsa alapítványa, a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány 2010 és 2013 között mintegy 600 millió forint bevételre tett szert, míg az idei osztásra költött összeggel együtt kis híján 572 millió forint kiadása volt – írta meg a Magyar Narancs.

A lap szerint ebben a négy évben az alapítvány több mint 157,5 millió forintot fizetett ki a rászorulók között szétosztott csibékre, miközben Spanyolországból Magyarországra történő szállításuk 163,5 millió forintnál is nagyobb összeget emésztett fel. A kacsák Franciaországból érkeztek, a disznókat pedig – mivel Hegedűs jó kapcsolatban van a belügyminiszterrel – Pintér Sándoron keresztül, börtöngazdálkodásból szerzik be.

Nem küldték be a beszámolókat

A Magyar Narancs cikke szerint az alapítványnak nincs alkalmazottja, se infrastruktúrája, nem tart fent irodát, nem fizet telefonszámlát és nem bérel autót. Saját könyvelője sincs. 2012 és 2014 júliusa között egyáltalán nem küldték be a bíróságnak a beszámolókat és közhasznúsági mellékleteket, idén pedig csak azt követően teljesítették a három év beszámolási kötelezettségét, hogy kitartóan érdeklődtek utánuk.

Hegedűs – aki 2010 júliusa óta Orbán Viktor társadalmi felzárkóztatásért és konfliktuskezeléséért felelős főtanácsadója, és ezért a munkájáért 997 ezer forintot kap havonta – azt állítja, visszaszorították a szegénységet, de a lap szerint semmilyen felmérés, tanulmány nincs arról, hogy sikeres-e az alapítvány. Ráadásul az bevételeinek egy jó része állami cégek adományából származik; a Szerencsejáték Zrt. 60 millió, az MVM-csoport 41 millió, az MFB Zrt. 30 millió, a Mavir 8,5 millió, a Magyar Posta 7 millió forinttal támogatta. Komoly támogatónak számít a CBA is.

Felháborodtak a szocialisták

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt országgyűlési képviselője a 168 Óra Online-nak elmondta: felháborítónak tartja, hogy míg a kormányfő folyamatosan azt hangoztatja, hogy a magyar vállalkozókat kell támogatni, addig a miniszterelnöki főtanácsadó távoli országokból szállíttatja a szegényeknek szánt állatokat. Az állatok 163,5 milliós utaztatási költségéből a politikus szerint egymillió adag ételt lehetne készíteni a gyermekek étkeztetésére.

Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormány 20 milliárd forintból meg tudná oldani a szociálisan rászoruló gyermekek nyári étkeztetése mellett a téli szünet alattit is. Erre azonban nem áldoz a kormány, miközben a jövő évi költségvetésben 130 milliárd forint van elkülönítve stadionok építésére. Hiába mondja a kormány és Hegedűs, hogy állami támogatást nem vesz igénybe az alapítvány, bevételeinek egy jó része állami cégek adományából származik.

Hozzátette: a KSH adatai a szegénység csökkenéséről nem a valóságot tükrözik, mert módszertanilag kritizálhatók. Mélyült a jövedelmi szegénység, a dolgozói szegénység és a gyermekszegénység. Ráadásul 30 éve nem volt ekkora különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelműek között.

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.