Lesújtott az MNB döntése: zuhanórepülésben gyengül a forint

Kéthavi csúcsról fordult.

2021. augusztus 24., 14:43

Szerző:

Hiába volt várható, hogy bejön a pénzügyi elemzők számítása, miután a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a vártnak megfelelően megemelte a jegybanki alapkamatot kedd délután, egyúttal a forint is jelentős gyengülésnek indult. A Porfólió szerint a 30 bázispontnyi változás bejelentése előtt már érezhető volt a gond: a 349-es, kéthavi forintcsúcsról 0,7-nyi ponttal kezdett zuhanni a forint. 

Kedd délután, kétóra tájban jött a hír, hogy újabb 30 bázisponttal, vagyis 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés hatott a forintra, hiszen a bejelentésekor érvényes 349,5-ös szintről 349,7-ig zuhant az árfolyam. Ez egyenlőre csekély, de napra pontosan két hónapja volt ugyanígy 349-nél a forint, így tehát kéthavi csúcsról kezdett el visszagyengülni.

((Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock))

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.