Riasztást adott ki a forint

Vegyesen alakult a  forint árfolyama szerdán a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

2024. január 17., 18:56

Szerző:

Az euró jegyzése este hat óra előtt 380,89 forinton állt, magasabban a kora reggeli 379,61 forintnál. A dollár jegyzése 350,75 forintra ment fel 349,19 forintról, a svájci franké viszont csökkent, 404,84 forinton állt este hat óra előtt a kora reggeli 405,27 forint után.


A forint év eleje óta elért teljesítménye vegyes képet mutat, 0,6 százalékkal erősödött az euróval és 1,8 százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben, de 1,0 százalékkal gyengült a dollár ellenében.

A forint mozgásának oka az lehet, hogy szerdán délelőtt egy bécsi konferencián arról beszélt Virág Barnabás, hogy a január 30-án esedékes kamatdöntő ülésen szóba kerülhet az eddigi 75 bázispontos kamatvágási ütem folytatása mellett egy nagyobb, akár 100 bázispontos vágás is. Hozzátette ugyanakkor, hogy az esetleges gyorsítás csak átmeneti lesz néhány hónapra.  A hírre a forint hirtelen gyengülni kezdett, és az euró jegyzései átlépték felfelé a 382-es szintet. Ez azt jelenti, hogy kéthetes mélypontra bukott a forint. 

A délutáni esés után kora estére kicsit vissza tudott erősödni a forint: ám még mindig érezhető Virág Barnabás bejelentésének hatása.

(Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.