Fogy a magyar, a házasság is megy ki a divatból

Tizenegy százalékkal kevesebb gyerek született mint tavaly, és húsz százalékkal kevesebb embernek kötötték be a fejét. 

2023. július 28., 11:12

Szerző:

Január óta egy közepes városnyival csökkent a népességszám – írja a Privátbankár, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt eredményeire hivatkozva. Tavalyhoz képest hiába csökkent a halálozások száma, kevesebb gyermek születik és kevesebben is kötnek házasságot. 2023 júniusában 11 százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban  és 5736 pár kötött házasságot, ez 20 százalékkal, 1418-cal kevesebb a 2022. júniusinál.

2023. január és júniusa között 20 897 pár kötött házasságot, 30 százalékkal, 8778-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Január–februárban 45, március–áprilisban 31, május–júniusban 22 százalékkal kevesebb frigyet regisztráltak, mint 2022 azonos hónapjaiban.Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 13,6 halálozás jutott. A születések száma a régiók felében nőtt, háromban csökkent, egyben pedig közel azonos volt az előző év azonos időszakival. A legnagyobb mértékű növekedés Pest régióban, míg a legnagyobb mérséklődés Budapesten történt.

A halálozások száma az összes régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mérséklődés Észak-Magyarországon, a legkisebb Dél-Alföldön következett be. A természetes fogyás mindegyik régióban csökkent, a leginkább Pest régióban, a legkevésbé Budapesten. A házasságkötések száma az összes régióban csökkent. A legnagyobb visszaesés a fővárosban, a legkisebb Észak-Magyarországon volt.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Janko Ferlič / Unsplash)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.