Bérek: már a románok is leköröznek minket

A magyar minimálbér jelenleg a harmadik legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. 

2023. január 6., 19:40

Szerző:

Magyarország hátrébb csúszott az EU-tagállamok fizetési rangsorában a tavalyi adatok szerint. A magas infláció miatt ráadásul egyre kevesebbet érnek a bérek – derül ki az ATV riportjából.

A magyar minimálbér jelenleg a harmadik legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. Nálunk csak Lettországban és Bulgáriában fizetnek kevesebbet. Buzás Borbála, a Pénzcentrum gazdasági újságírója szerint a számszerűleg is kevesebb a bérünk az ország határain belül is kevesebbet ér. Hozzátette, az infláció miatt már ott tartunk, hogy egyre több helyen olcsóbban lehet bizonyos termékeket beszerezni, mint nálunk.

Míg 2019-ben a hazai minimálbér húsz euróval, vagyis akkori árfolyamon mintegy 6500 forinttal volt több, mint a román, addigra decemberben a románok 4800 forinttal vittek többet haza a magyaroknál. De a magyarországi egyedülálló gyermektelenek fizetése is a harmadik legalacsonyabb az EU-ban, ez bruttó havi 335 ezer forint. Szlovákiában ez 366 ezer, Csehországban 442 ezer, Szlovéniában pedig 486 ezer – hangzott el az ATV Híradójában.

(Kiemelt kép: a kecskeméti Mercedes gyár 2020. április 28-án.  Fotó: Dudar Szilárd / MERCEDES-BENZ / AFP)