Fillérekért árverezteti a külügy a méregdrágán vett lélegeztetőgépeket

A lélegeztetőgépek becsült értéke 1,3 millió forint – darabonként, a 749 darab lélegeztetőgép pedig most megvásárolható összesen 973 millióért.

2023. december 29., 15:12

Szerző:

Fillérekért árverezteti a külügy a méregdrágán vett, haszontalan lélegeztetőgépeket – írja Facebook oldalán Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. A bejegyzés szerint  2023. december 20-án a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus ingó árverési rendszerébe árverésre került fel a TMT Technics Kft. tulajdonában álló 500 darab, valamint 249 darab, összesen tehát 749 darab lélegeztetőgép, valamint egy doboznyi és négy zacskónyi „alkatrész.” A koronavírus-járvány alatt a lélegeztetőgép-beszerzések egyik fő nyertese a TMT Technics Kft. volt. Az eredetileg optikai eszközök gyártásával foglalkozó kis cég 2020-ban több, mint 1000 darab lélegeztetőgépet tudott felhajtani, amit el is adott az államnak – ezért nagyságrendileg 13 milliárd forintot kaszált, a gépek darabját több mint 10 millió forintért adta el – írja a Magyar Narancs

„A lélegeztetőgépek becsült értéke 1,3 millió forint – darabonként! Tehát a 749 darab lélegeztetőgép megvásárolható most mindössze 323 millió 700 ezer, valamint 650 millió forintért, összesen tehát nem egészen 973 millióért”– írja a Momentum polikusa. Aki hozzáteszi, hogy „a végrehajtást kérő nem más, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a követelése pedig 4 milliárd forintnyi előleg, amit a minisztérium a Kft.-nek korábban megfizetett, és most szeretné visszakapni, feltehetően, mert nem kapott érte semmit”

(Kiemelt képünk illusztráció:Egy beteg fekszik az ágyban a cremonai kórház Covid-19 intenzív osztályán az észak-olaszországi Cremonában 2022. január 11-én. Fotó: Miguel MEDINA / AFP)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.