Filippov: Összemosódott a tudomány és a politika a Fudan Egyetem kapcsán

A járványhelyzet megítélésében is hasonló helyzet alakult ki, kettészakadt az ország.

2021. április 15., 08:50

Szerző:

Leszoktam arról, hogy a többség egyetértsen velem, már a kis eredményeknek is örülök - mondta Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet szakértője a 168.hu-n futó Keljfeljancsi című műsorban. 

Szerinte a héten jól látszott, hogy a járványhelyzettel és a Fudan Egyetemmel kapcsolatos percepciók mennyire összemosódnak a politikával. A Fundan Egyetemnek például van egy politikai és egy tudományos dimenziója, a kettő azonban összemosódik, és akikkel beszélgetett szinte reflex szerűen utasították el. A járványhelyzet kezelésében szintén szakadékot érez. Közeli környezete attól függően élik meg az eseményeket, hogy kihez honnan és milyen információk jutnak el a járvánnyal kapcsolatban. Nem tekinti ezt azonban lezártnak, biztosan itt is majd kiegyenlítődnek a vélemények.

Egy másik téma kapcsán azt mondta, hogy a mai nyilvánosság generációs alapon nemhogy kettéosztott, hanem szét van szakadva. „Az ország egyik része nem tud róla, hogy mi folyik a másik részében” – mondta ezt egy fiatal fiú történetéről, aki egy korábban ismert influszenszer pedofil csapdájába került. Hozzátette, a történet nem kavart nagy port, rendőrségi ügy sem lett belőle, azonban az internet világából kiszorult a bizonyítottan pedofil influenszer.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Fudan Egyetem logója az egyetem kampuszán Sanghajban, 2019. december 18-án. Fotó: AFP | Hector Retamal)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.