Figyelmeztette a moszkvai amerikai nagykövetség az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat

Menekülési terv előkészítését javasolja a nagykövetség.

2022. február 20., 22:07

Szerző:

Figyelmeztette a moszkvai amerikai nagykövetség az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy készítsenek elő menekülési tervet, a diplomáciai képviselet egyebek között lehetséges terrortámadásokra hivatkozott az orosz fővárosban és Szentpéterváron, illetve az Ukrajnával közös orosz határ mentén – írja az MTI.

„Terrorista fenyegetések voltak bevásárló központok, vasúti és metróállomások, illetve forgalmas közterek ellen Moszkvában és Szentpéterváron, de Oroszország Ukrajnával közös határán is a fokozott feszültségek közepette” 

– ismertette az amerikai nagykövetség, amely egyben felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy vizsgálják felül személyes biztonságukat és kerüljék a tömegeket, valamint legyenek óvatosak a turisztikai helyeken.

„Legyenek kimenekítési terveik, amelyek nem támaszkodnak az amerikai kormányzat segítségére” 

– figyelmeztetett a diplomáciai képviselet.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azzal a megkereséssel fordult az amerikai nagykövetséghez, hogy átadta-e az állítólagos terrorfenyegetéssel kapcsolatos értesüléseket az orosz hatóságoknak. „Ha nem, akkor hogyan értsük mindezt?” – kérdezte Zaharova Telegram-oldalán.

(Kiemelt kép: zászlók a moszkvai amerikai nagykövetségen. Fotó: Alexander Nemenov / AFP)