Figyelmeztetést adtak ki hétfő éjfélig a zivatarok és felhőszakadás miatt csaknem a teljes országra

Hétfő éjfélig a fél országban leszakad az ég. A Hungaromet Figyelmeztetést adott ki felhőszakads, heves zivatar és jégeső veszélye miatt.

2024. július 21., 14:58

Szerző:

Szöveges előrejelzésében a Hungaromet azt írja, hogy vasárnap a déli, kora délutáni óráktól főként az ország északkeleti felén, harmadán (ezen belül is nagyobb számban Borsodban, Szabolcsban) számíthatunk zivatarokra, amelyek túlnyomó része az esti, éjszakai órákban megszűnik.

Felhőszakadás, zivatar, széllökés és jégeső várható

Hétfőn csaknem országszerte kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek elszórtan fordulhatnak elő, ekkor viszont már kevésbé ígérkezik határozottnak az esti lecsengés. Az erősebb zivatarcellákat erős, viharos (50-70 km/h) széllökések, jégeső (jellemzően 1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő), illetve lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás (több mint 25-30 mm) kísérheti.

Mindeközben a meleg sem tágít. Az Alpokalja és az Északi-középhegység nagyobb részének kivételével ismételten egyre többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet, amelynek értéke vasárnap főként délkeleten, hétfőn az Alföldön már nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot.

Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet.

Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 16 és 21 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb, míg a tópartokon és a nagyvárosok belterületein enyhébb lehet a reggel.

Fronthatással nem kell számolni, de az átlagosnál még mindig kissé melegebb idő megterheli a szervezetet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

12:09

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.

09:15

Hamarosan véget ér a hőség: a hétvégén változékonyabbá válik az idő, jövő héttől pedig a hőmérséklet is csökkenésnek indul. Végre megérkezik az eső is.