Figyelmeztetést adtak ki az erős széllökések miatt, a porviharok sem kizártak

A viharossá fokozódó szél lokálisan porátfúvásokat okozhat – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

2023. április 4., 12:55

Szerző:

Az ország délkeleti, keleti része fölé többnyire vastag, zárt felhőzet húzódik. Az északnyugatabbra fekvő területeken naposabb idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése. Döntően a délkeleti, keleti tájakon fordulhat elő változó halmazállapotú csapadék. Az északi szél továbbra is sokfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű. Késő estére -4 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ egyben riasztást adott ki széllökésekre az ország több pontján. Mint írják:

kedd napközben az északkeleti megyékben, a Dunántúl északnyugati részén, valamint a Balaton térségében viharossá (~60-70 km/h) fokozódik az északias szél, a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70 km/h-t.

Estére mindenhol veszít erejéből a légmozgás. Szerdán kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A viharossá fokozódó szél lokálisan porátfúvásokat okozhat.

(Kiemelt képünk: A szárazság miatt sűrű porfelhő száll a talajelőkészítést végző mezőgazdasági munkagép nyomában Kállósemjén határában 2022. március 23-án. MTI/Balázs Attila)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.