Festészet és gasztronómia

Tanai-Toguro Gyula régi kollégánk, képeivel, karikatúráival sokszor színesítette lapunkat. Autodidakta művész és örök ellenzéki kultúrmozgalmár, aki annak idején már a Gyurcsány-kormányt sem kímélte vitriolos rajzaival. A Fidesz hatalomra jutása után egyik szervezője lett a „Visszakézből Kerényinek” képzőművészeti akciónak, amely az államilag finanszírozott történelmi festészet ellen tiltakozott. Idén, áprilisban pedig művészbarátaival közös tárlattal léptek fel a szélsőjobb ellen. A festő-grafikus most új oldaláról mutatkozott be, bizonyítván: nem csak az ecsetet forgatja mesteri fokon, de a fakanalat is. A Vígszínház mögött nemrég nyílt 42 Gastro & Art éttermet fő művének tekinti. SÁNDOR ZSUZSANNA írása.

2014. december 13., 09:06

Toguro mestert persze nem bősz forradalmárként kell elképzelni, aki reggeltől-estig feni ceruzáját, és tollhegyre tűzi szellemi ellenfeleit. Szelídebb, ha tetszik, konzervatívabb énje is van a festőművész-karikatúristának. Például kedveli a békebeli hangulatokat, a finom ételeket. Főleg, ha ő maga főzheti az ínyencségeket. Merthogy Tanai-Toguro Gyula szakács is.

Még a kilencvenes években végezte el a Gundel Károly vendéglátóipari iskolát. Szakácsként dolgozott, ám úgy látta: a pénzhajsza és a nyerészkedés mindenütt fontosabb, mint az ételek minősége és a kreativitás. Az elvtelen elvárásoknak nem akart megfelelni, s abba hagyta a szakácskodást. Inkább olyan területet keresett, ahol autonóm alkotókedvét senki nem korlátozza. Ezt a szabadságot találta meg a festészetben. De sosem adta föl álmát, hogy egyszer saját éttermében főzhet.

Úgy hozta a sors, hogy a festő megvalósíthatta tervét: élettársával, Csernus Elzával vendéglőt nyitottak nemrég a Vígszínház mögött. Ott, ahol egykor a híres Művész presszó bárpultjánál „lazultak” hajnalig a legendás színészek. Miután a patinás Művész bezárt, a helyén barokkos elegáns étterem nyílt, amiből aztán gyrosos lebuj lett. Mindkettő tönkre ment, nem illeszkedtek Újlipótváros kultúrhagyományaihoz.

Ezt a lerobbant helyiséget vette meg a Csernus család, és saját erőből újítottak fel mindent. Tanai-Toguro pedig az üzletvezető, séf és dizájner lett egy személyben. Itt nincs romkocsma feeling, art decót ötvöztek modern elemekkel. Az öblös fotelek mellett pianínó áll, szombatonként bárzongorista játszik a közönségnek.

A 42 Gastro & Art étterem neve Galaxis útikalauz stopposoknak bestseller regény egyik jelenetére utal, amelyben a gigantikus számítógépek felteszik a kérdést: mi az élet értelme? A komputer évmilliós számításokkal megoldja a képletet: „Az élet értelme = 42.”

Humor, irodalom és szakácsművészet jól elfér egymás mellett a Vígszínház utcai új vendéglőben. Ahol a világ zajai elől elmenekülve, akár egy kávé mellett is lehet a lét nagy kérdéseiről disputálni. Otthon lenni valahol. És, ha valaki közben megéhezik, olyan ételeket kóstolhat meg, amelyeket máshol nem talál az étlapon.

Tanai-Toguro a gasztronómiában sem igazodik trendekhez, divatokhoz: a családias étterem számára nem üres szlogen. Itt valóban a nagyanyák, anyák receptjeit főzik, olyan ételeket, amelyekkel otthon is várja szeretteit az ember. A Csernus vonalon erdélyi felmenők éltek, s különleges recepteket hagytak örökül. A lipóciai étteremben tálba kerül a nagyecsedi kötött tészta leves, és szatmári töltött káposzta. Házi sajtok a kolozsvári piacról érkeznek, s előételnek készül a szintén erdélyi zakuszka, amely sültekhez való zöldségkrém. Paprikából, padlizsánból, paradicsomból: tele vitaminnal. Toguro is édesanyja receptjeit készíti el. Náluk családi ünnepen mindig vadas gőzölgött a tányérokban.

Ugyanakkor a családias jelleghez tartozik az is, hogy amit a szakács otthon nem főzne meg, az itt sem kerül terítékre. Nincs például sertéshús, sem étolaj. Liba-és-kacsazsírral sütnek, salátához olívaolajat adnak. Majonéz és rántott karaj „tiltólistán van”. De például a nagyanyák receptjeiből készül a sólet cserépfazékban, libakolbásszal, főtt tojással.

Az étlapon szereplő összes fogásnak története van. Ahogy a cégérükben is írják: „Családi receptek italkülönlegességek, történetek Budapesttől Nagyecseden át Kolozsvárig.” És ezeket a régi históriákat az étteremben szívesen megosztják másokkal. A koncepció része, hogy a vendéglősök nem csak főznek, de személyesen szolgálják fel az ételeket. A jó falatokhoz jó szó is jár a vendégeknek.

Tanai-Toguro azt mondja, ez a hely élete fő műve. De persze a művészetet sem hanyagolja el. Januárban új képeiből rendez itt tárlatot, s aztán negyedévente egy-egy kortárs alkotó mutatkozhat be nála a műveivel. A 42 Gastro & Artban dzsesszkoncerteket, zenés irodalmi eseteket szerveznek majd. Új találkahelye lehet a művészbarát budapesti közönségnek.