Ferenc pápa áldása mellett Orbán Viktor „minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal" szembeni harcra szólító levelét olvasták fel a szentmisén

2018. június 2., 16:33

Szerző:

A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye megalapításának 25. évforduló alkalmából ünnepi szentmisét tartottak szombaton Debrecenben, a Szent-Anna székesegyházban, amelyen részt vettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, a testvéregyházak vezetői, világi méltóságok és az egyházmegye hívő közössége. A ceremónián bemutatták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus országjárásra induló missziós keresztjét, ismertették Ferenc pápa apostoli áldását, majd pedig felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő arra figyelmeztet, hogy „olyan időket élünk, amikor keresztény értékeink, életformánk megőrzése és megtartása komoly kihívássá vált.”

A miniszterelnök szerint „ezért most nem elég hivatkozni a keresztény kultúránkra, de meg is kell mutatni az erejét: könyörülettel fordulva az elesettek felé, kiállva az üldözött testvéreink mellett, és hitvalló közösséget állítva a minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal szemben.”

„Őrizzék meg hitüket, keresztény értékeiket, a következő százszor 25 évben is erősítsék tovább az egyházmegye közösségeit” - kívánta a jelenlevőknek levelében a miniszterelnök.

Az MTI tudósítása szerint Ferenc pápa áldásáért, a miniszterelnök szavaiért és az ünnepi szentmise megszervezéséért Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszönetet. A szentmise főcelebránsa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felidézte, hogy „25 éve az isteni bölcsesség új házat épített magának itt Debrecenben”, ekkor alapította Szent II. János Pál pápa a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét, ami „hosszú évek munkájának megkoronázása volt”.

Szentmise a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fennállásának Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrál a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fennállásának 25. évfordulója alkalmából a debreceni Szent Anna-székesegyházban 2018. június 2-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Az isteni bölcsesség úgy épít házat magának az emberek között, hogy minket magunkat akar felépíteni a szent hit alapján, imádságban, szentlélekben” – tette hozzá a bíboros. Erdő Péter a debrecen-nyíregyházi egyházmegye sajátos stílusjegyei között említette a tisztes egyszerűséget, a célszerűséget, a lelkipásztori figyelmességet és a hatékonyságot. Utalt arra, hogy az egyházmegye védőszentje Szent László király, majd felidézte az alapító főpásztor, Bosák Nándor püspöki jelmondatát – „törd meg kenyered az éhezőknek” –, amely adakozó szeretet a hitéletben és a szociális munka területén is megnyilvánult az elmúlt negyedszázadban az egyházmegyében.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy „a krisztusi akarat szerinti élet nem valamilyen távoli esemény, hanem gyakorlati lehetőség mindannyiunk számára”.

 

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.