Ferenc pápa szerint szinte csak Áder János beszélt találkozójukon

A Szentatya átgondolja, hogy ellátogat-e a közeljövőben Magyarországra.

2021. szeptember 16., 20:15

Szerző:

Ferenc pápa azt nyilatkozta, meggondolja, hogy a következő években el tud-e ismét látogatni hazánkba, írja a Népszava.

„Először nem igazán értették az emberek: »Csak a szertartásra jön, és minket, magyarokat meg sem látogat?«; és van, aki rosszat feltételezett. Nem! Elmagyaráztam, hogy a szlovákiai látogatás már el volt tervezve – de csak a fejemben –, és ezt a látogatást utána [az eucharisztikus kongresszus után] kezdtem meg”


– nyilatkozta Ferenc pápa, amikor Szlovákiából a Vatikánba tartott. A teljes sajtótájékoztató szövegét a Magyar Kurír tette közzé.

A pápa megígérte, hogy átgondolja, jövőre vagy az azt követő évben ismét el tud-e jönni Budapestre, mivel nagyon sok értéke van a magyaroknak. Megérintette, milyen mély Magyarországon az ökumenizmus iránti érzék. Dicsérte a magyar ökológiai tudatosságot is. Áder János elmagyarázta neki, hogyan tisztítják a folyókat, és sok új dolgot is megtudott tőle. A migráció kérdéséről nem esett szó.

„Mindig az elnök beszélt, és mindkét miniszter hozzáfűzött néhány konkrét részletet. Jó volt a hangulat. Elég sokáig tartott, azt hiszem, 35-40 percig” – mondta el a találkozóról Ferenc pápa. Szót ejtett arról is, hogy elképzelése szerint milyennek kellene lennie az Európai Uniónak. Ferenc pápa szerint a közösségnek az alapító atyák álmát kell követnie. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy az EU egy hivatallá váljon, és ezt nem szabad megengedni.

„Igaz, bizonyos érdekek, talán nem európai érdekek, megpróbálják az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használni, és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak önmagában függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos szinten kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt. Én így látom” – jelentette ki a Szentatya.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnökség által közreadott képen Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fővárosba. Fotó: Botár Gergely / MTI/Miniszterelnökség)