19:00 - 20:00

Maflás

Csernus Imre műsora

Fenyegető üzenetet kaptak a tanárok, akik a be nem tartott ígéreteiről írtak Orbán Viktornak

2019. április 12., 05:38

Szerző:

Hétfőn 273 budaörsi tanár tett közzé egy Orbán Viktornak írt nyílt levelet, amely szerint a 2010-es beiktatása óta csaknem kilenc évben sem teljesítette a beiktatása után tett ígéreteit az egyösszegű béremelésről és arról hogy a fizetéseket a minimálbérhez kötik. Az emelést öt részletre osztották szét, amelyből a nyílt levél szerzői szerint az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a probléma, hogy a fizetést továbbra is a 2013-as minimálbér alapján számítják ki pedig az azóta már csaknem a másfélszeresére emelkedett.

Emiatt a tanárok azt követelik, hogy

  • ne a vetítési alapból, hanem a mindenkori minimálbérből számítsák ki, és jelentősen emeljék az oktatást közvetlenül segítők és technikai dolgozók bérét is,
  • illetve hogy az Orbán-kormány kezdjen érdemi párbeszédet a valódi szereplőkkel és érintettekkel az oktatásügy kérdéseiről, amilyen például a fenntartás, működtetés, óraszámok, túlóra kifizetése, tankötelezettségi korhatár és a, szabad tankönyvválasztás.

Az erről szóló nyílt levelet a tanárok minden oktatási intézmények el akarják küldeni, és április végéig szeretnék átadni Orbán Viktornak, de kiadtak egy friss közleményt is, amelynek a tanúsága szerint sok gratulációt kaptak a kiállásukért, de érkezett fenyegető üzenet is. „Azt, hogy valódi-e a fenyegetés vagy őrülttel van dolgunk, nem tisztünk eldönteni. Megfontoljuk azt, hogy tegyünk-e feljelentést” – idéz a hvg.hu a közleményből.